Tillfälligt vatten

Tillfälligt vatten

Det finns flera företagare som behöver tanka så kallat tillfälligt vatten. Några av de vanligaste är byggentreprenörer, asfaltsläggare och spolbilsföretag. Tillfälligt vatten används också vid olika sorters evenemang, alltifrån konserter till cirkusar. 

NSVA erbjuder olika alternativ för tillfälligt vatten:

 • Vattentankstationer
 • Brandposter/ståndrör
 • Tillfällig anslutning vid behov av byggvatten

Observera: För tillfället är samtliga ståndrör uthyrda.

För att få tillgång till tillfälligt vatten behöver du skicka in en ansökan till NSVA. För anslutning till vattentankstationer och brandposter behöver vi din ansökan om tillfälligt vatten minst 14 dagar innan önskat datum. För byggvatten behöver vi din ansökan minst sex veckor innan önskat datum.

Vattentankstationer

NSVA hänvisar först och främst till vattentankstationerna vid behov av tillfälligt vatten. Vid vattentankstationerna finns det även tappkranar med dricksvatten för hushållsbehov. Detta vatten är till för privatpersoner. Det krävs inte någon nyckel för att hämta vatten ur dessa.

Kostnad för vatten och utkvittering av nycklar debiteras enligt gällande VA-taxa (taxebilagan). Se VA-taxan

Håll koll och hitta rätt med appen Waterkiosk
Ladda gärna ned gratisappen Waterkiosk. Via denna app kan du hitta vattentankstationer i din närhet och se hur mycket du tankat. Du loggar in med samma användarnamn och lösenord som du fick när ditt företag registrerades.

Appen för iPhone/iPad

Appen för Androider/övriga läsplattor

Karta
NSVA:s vattentankstationer finns på följande adresser:

 • Bjuv – Verkstadsgatan 1
 • Bjuv, Ekeby – Spannmålsgatan
 • Båstad – Kalkvägen 7
 • Båstad, Torekov – Jungmansgatan
 • Båstad, Förslöv – Profilvägen
 • Helsingborg – Andesitgatan 18
 • Helsingborg – Östra Sandgatan 5
 • Helsingborg, Råå – Kielergatan
 • Landskrona – Förrådsgatan 9
 • Landskrona, Glumslöv – Hövdingaleden
 • Landskrona, Häljarp – Plastgatan
 • Svalöv – Företagaregatan 4
 • Åstorp – Norra Industrigatan 6
 • Åstorp, Kvidinge – Industrigatan

Karta

Hyr ståndrör/brandposthuvud

I de fall där vattentankstationerna inte är ett möjligt alternativ, hyr NSVA ut ståndrör/brandposthuvud för att tanka vatten från brand- och spolposter. Ståndrören får bara användas på anvisade brandposter inom NSVA:s kommuner. I samband med att ståndröret kvitteras ut får du en karta med adresser till vilka brandposter som är tillgängliga för vattenuttag. Dessa brandposter är utvalda utifrån tillgänglighet och säkerhet.

Ansvar
När du monterar ett ståndrör på en brandpost ansvarar du för att det markeras med nödvändig avspärrning för att det inte ska bli påkört. Skadas ståndröret och/eller brandposten kommer du att faktureras för reparationskostnader, både för ståndrör och brandpost. Ståndrör som hyrs får inte lämnas obevakade.

Efter användning ska brandposten stängas och röret ska monteras ned och återlämnas till NSVA omgående.

Öppning av annan brandpost
Brandposter som inte finns med på kartan är låsta och får inte användas. Behöver du tillfälligt vatten på en plats där det inte finns en öppen brandpost behöver du skicka in en ansökan till NSVA och ange anledning till öppningen. Vi kontrollerar då eventuell brandpost i närheten av adressen och undersöker förutsättningarna för vattenuttag med hänsyn till vattenkvaliteten. Kostnad för öppning och stängning av ventil tillkommer enligt gällande VA-taxa.

Olovlig öppning av brandpost
Det är bara NSVA:s personal och räddningstjänsten som får öppna en låst brandpost. Om du öppnar en låst brandpost polisanmäler vi händelsen. Du kommer även att debiteras en avgift för olovlig öppning enligt gällande VA-taxa.

Skötsel av ståndrör
Pumpa alltid ur ståndröret efter användning. Sönderfrusna, skadade, förkomna och stulna vattenmätare ersätts av kunden. Stulen vattenmätare ska alltid polisanmälas och anmälas skriftligen till NSVA:s kundservice, kundservice@nsva.se.

Byggvatten

Om du bygger hus och behöver tillfälligt vatten under tiden kan du få anslutning till så kallat byggvatten.

Hur gör jag?
För att få tillgång till byggvatten ska du göra en beställning av tillfälligt dricksvatten. När du fyller i beställningen anger du på ett ungefär när fastigheten ska anslutas till de permanenta vattenledningarna. Du ska också skicka in en ritning över läget på bodetablering och önskad anslutningspunkt. I samband med anslutning kommer en vattenmätare att monteras.

Hur lång tid tar det?
NSVA ska kontaktas senast sex veckor innan tidpunkt för inkoppling. Anslutningspunkten ska bestämmas i samråd med NSVA.

Observera att kontrollerbar backventil och avstängningsventil ska vara monterat vid öppning av vatten. Om detta inte är monterat när NSVAs mätartekniker kommer ut kan fastighetsägaren bli debiterad för så kallat ”förgävesbesök” enligt gällande VA-taxa.

Vad kostar byggvatten?
Byggvatten debiteras enligt gällande VA-taxa. Kostnaden för byggvatten för en vanlig villa består dels av en avgift för att vi åker ut och öppnar för vattnet, dels av en avgift för 50 kubikmeter vatten.