Sprinkler är en anläggning som är till för att släcka en brand i en byggnad. Anläggningen består av rör som leder ut vatten till ett antal sprinklermunstycken som sitter i innertaket. I dessa sprinklermunstycken finns det en ventil som öppnas av anordning som reagerar på värme.
Det finns olika typer av släcksystem så som sprinkler, brandposter och väggmonterade brandposter.
Regler för sprinklerinstallation inom NSVA
NSVA har ingen skyldighet att tillhandahålla vatten för släckvattenförsörjning. NSVA rekommenderar alltid att tank installeras vid sprinklerinstallation. Detta beror bland annat på att:
- NSVA aldrig kan garantera ett visst tryck och flöde i vattenledningarna, på grund av till exempel vattenläckor, ledningsarbete och händelser i omgivningen.
- Vid framtida ombyggnad kan tryck och flöde i ledningar komma att ändras och då kan angivet värde minska.
- För att undvika stillastående vatten i vattenservisen ska förbrukningsvatten och sprinkler alltid vara samma servis (som skyddas med återströmningsskydd, minst klass 4). Om fastighetsägaren absolut INTE kan ha förbrukningsvatten på sprinklerservisen ska spolningar av brandposter/sprinklerservis göras varje månad och protokoll från spolningarna ska skickas in till NSVA.
- För sprinklerserviser på vattenledning som har mindre dimensioner än 100 krävs sannolikt alltid tank men bedömning får göras från fall till fall. Återströmningsskydd på tank är alltid klass 5.
- Inga sprinklerserviser godkänns på vattenledning som har dimension 250/PE280 och över.
I tabellen nedan anges flöden som normalt kan godkännas av NSVA: