Läsa av vattenmätaren

Läsa av vattenmätaren

För att din beräknade vattenförbrukning ska bli så nära din verkliga förbrukning som möjligt är det viktigt att du regelbundet läser av vattenmätarställningen och rapporterar in den till NSVA.

Vårt tips är att du läser av vattenmätaren varje gång du får din faktura och jämför den verkliga förbrukningen mot den beräknade på fakturan. När du rapporterar in din mätarställning till NSVA görs en automatisk kontroll mot den senast lämnade mätarställningen. Den inlämnade mätarställningen korrigerar då nästkommande periodiska faktura.

Har du förbrukat mer eller mindre vatten än beräknat kommer du att få en varning i samband med att du försöker skicka in ställningen. Är den mätarställning du angett korrekt kan du skicka in den till oss genom att kryssa i rutan. Varningen är till för att man inte ska ange fel ställning av misstag och få en felaktig faktura.

Enklast lämnar du din mätarställning här på webben. För att kunna göra det behöver du ditt kundnummer och ditt mätarnummer. Du hittar båda på din faktura från oss. Du kan också kontakta kundservice för att lämna din mätarställning, antingen via mejl kundservice@nsva.se eller telefon 010-490 97 00.

Så här läser du av din vattenmätare

På den mekaniska mätaren läser du av alla siffror utom de inledande nollorna.

På den digitala mätaren (smart vattenmätare) läser du av siffrorna före punkten. De inledande nollorna samt decimalerna ska inte tas med. Läs mer om smarta vattenmätare.

Påminnelse från NSVA

Om du inte lämnat din mätarställning senaste året, får du en påminnelse från NSVA om att göra detta. Påminnelsen kommer via brev, sms eller e-post, beroende på vad du tidigare valt.