Undvik matfett i avloppet

Om du häller ut matolja och fett i diskhon blir det lätt stopp i avloppet. Det beror på att fettet stelnar och bildar fettproppar i avloppsledningen som orsakar stopp och översvämningar. Fett som spolas ner i avloppet har blivit ett allt större problem, till en allt större kostnad.

Gör så här istället

Stekfett
Torka ur stekpannor och kastruller noggrant med hushållspapper och släng pappret i soporna som matavfall. Förutom att minska risken för stopp i avloppet bidrar du till att matfettet istället kan återanvändas för biogasproduktion.

Flytande matfett
Häll använd avsvalnad matolja i en plastflaska eller mjölkförpackning med kork och lägg den i restavfallet. Att just denna förpackning inte kan återvinnas innebär en mindre miljöförlust än igenproppade avloppsrör. Ett annat sätt är att låta fettet stelna i kylen, till exempel i en kopp. Det stelnade fettet är lätt att skrapa ur och slänga i matavfallet.

Fettratt

Använd gärna en tratt för matfett. Den har lock och går att skruva fast på en PET-flaska eller liknande. När du har friterat eller stekt färdigt, låt fettet svalna, häll det sedan i flaskan och stäng locket. När flaskan är full slänger du den i restavfallet.

Du du hämta din egen fettratt på NSVA:s huvudkontor, Rönnowsgatan 12 i Helsingborg, eller i receptionerna i kommunhusen i Bjuv, Båstad, Landskrona, Svalöv och Åstorp. I Helsingborg kan du hämta den på Helsingborgs kontaktcenter.

Observera: Det finns ett begränsat antal fettrattar.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of nsva.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window