Drick kranvatten

Drick kranvatten

Vi har tillgång till rent vatten dygnet runt direkt i kranen. Trots uppenbara fördelar med vårt kranvatten säljs stora mängder flaskvatten i Sverige, närmare bestämt 25 liter per person och år.

Genomsnittspriset för en liter kranvatten i Sverige är cirka 6 öre. Då ingår förutom produktion och distribution till en kran nära dig också skydd av vattentäkter där dricksvattnet hämtas, rening av avloppsvattnet och hantering av dagvatten.

Flaskvatten kostar minst 250 gånger mer än kranvatten. Det betyder att du kan dricka minst 250 liter kranvatten för samma pris som du köper en liter vatten på flaska. Uträkningen bygger på en genomgång av en handfull av de största bryggeriernas pris på flaskvatten av branschorganisationen Svenskt Vatten. De har räknat på ett pris lite billigare än det billigaste flaskvattnet.

Att välja kranvatten är att göra miljön en stor tjänst eftersom kranvattnet alltid är lokalproducerat och distribueras i ledningar vilket är väldigt energisnålt. Dessutom kan du alltid vara säker på att kranvattnet är färskt eftersom det lyder under livsmedelslagar.

Nackdelar med flaskvatten

  • Flaskvatten förpackas, normalt i form av miljöbelastande plast.
  • Flaskvatten transporteras med båt, bil, flyg eller tåg. Transporten av 1 liter förpackat vatten ger upphov till mer än tusen gånger större koldioxidutsläpp än samma mängd kranvatten.
  • Att producera och leverera en liter flaskvatten drar minst 300 gånger mer energi än att tappa upp en liter vatten från kranen.
  • Att producera och leverera en liter flaskvatten släpper ut minst 300 gånger mer av växthusgasen koldioxid än att tappa upp en liter vatten från kranen.
  • Flaskvatten är inte färskt. Det kan både ha transporterats länge och blivit stående i affären under lång tid innan du konsumerar det.

Tips!

Sommartid kanske vattnet i kranen är lite varmare än vad du föredrar. Tappa gärna upp vatten i en karaff och ställ i kylskåpet så har du kallt vatten under dagen. Smaksätta vattnet kan du till exempel göra med några skivor citron, apelsin, gurka, vattenmelon, jordgubbe eller färska örter som mynta eller citronmeliss. Prova dig fram med färska, naturliga ingredienser.