Skapa ett kretslopp i miniatyr

Skapa ett kretslopp i miniatyr

Detta experimentet går ut på att visa på hur vattnet i naturen ständigt rör sig i ett kretslopp. Vatten avges från växterna och stiger upp i burken. När vattenångan nuddar glaset kyls det ner och rinner ner längs kanterna. Då kan växterna ta upp det igen i sina rötter. Syret och koldioxid rör sig också runt i burken och växlar mellan de olika formerna. Växterna andas koldioxid och gör om det till syre medan nedbrytarna som finns i jorden gör precis tvärtom. Man kan säga att det slutna kretsloppet som vi tillverkar här är som vårt jordklot i miniatyr.

Akvarie - ett kretslopp i miniatyr.

Det här behöver du

  • Vid glasburk med lock eller ännu bättre ett litet akvarium med ”lock”.
  • Små stenar eller lecakulor att lägga i botten
  • Sand
  • Jord
  • Lagom stora växter så att de får plats i burken, t ex murgröna eller fetbladsväxter (blommande växter är inte att rekommendera).

Gör så här

1. Ta en stor glasburk som är vid upptill (eller ett akvarium).

2. Lägg ett lager med små stenar eller lecakulor i botten och täck med sand.

3. Fyll burken med jord till den är ungefär halvfull (om man planterar fetbladiga växter är det bra om man blandar jorden med lite sand).

4. Plantera växterna i jorden och vattna lite grann. Det behövs inte så mycket då växterna och jorden redan innehåller vatten.

5. Sätt på locket och se till att det är tätt. Skriv datum på burken.

6. Ställ burken ljust, men inte med för mycket sol.

Uppgift

Du har nu gjort ett kretslopp i miniatyr. Titta vad som händer med fuktigheten i burken efter några dagar. Öppna inte burken under experimentet, då bryter man det slutna kretsloppet. Det finns minikretslopp som har fungerat i många år.

Följ vad som händer med vattnet – Hur omvandlas det från en form till en annan? Rita och skriv.

Kan du nu med egna ord förklara begreppen nederbörd, avdunsta och kondensera?