Uttaget av dricksvatten nära maxgränsen i kommunerna Båstad och Åstorp

24 maj, 2018

I kommunerna Båstad och Åstorp ligger uttaget av dricksvatten nära maxgränsen för tillfället. NSVA manar kommuninvånarna till sparsamhet.
– Om vi spar på vattnet nu kan vi undvika akut vattenbrist och bevattningsförbud senare i sommar, säger Jonas Håkansson, chef för avdelningen Dricksvatten på NSVA.

Uppmaningen till återhållsamhet gäller kunder till NSVA som är kopplade till det kommunala dricksvattennätet.
– Dock ber vi även fastighetsägare med eget vatten att vara sparsamma. När allt kommer omkring är det samma grundvatten vi använder, säger Jonas Håkansson.

Det vackra vädret har troligen lockat till bevattning av gräsmatta och säsongsöppning av pool och spa. NSVA tipsar om att vattna gräsmattan sent på kvällen eller under natten, och att ha välfungerande rening på pool och spa så att vattnet kan återanvändas.

Det finns många små handlingar du kan göra för att spara vatten i vardagen, som att stänga av kranen medan du borstar tänderna.
– Det rinner ut 12 liter vatten ur kranen varje minut. Om vi alla hjälps åt och stänger av kranen under tre minuters tandborstning sparas cirka 36 liter vatten per gång. Det blir några procent av den totala förbrukningen och den handlingen gör absolut skillnad, säger Jonas Håkansson.

Vattnet inom NSVA
En stor del av vattnet inom NSVA distribueras av Sydvatten från sjön Bolmen i Småland. Bjuv, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och flera andra skånska kommuner får vatten från Bolmen. Vid hög vattenförbrukning når Sydvatten maxkapacitet i produktionen. Även om mängden vatten som förbrukas inte är ett problem kan produktionskapaciteten sätta begränsningar. Under dessa toppar i produktionen kan du hjälpa till genom att använda vattnet smartare.
– Båstad, Åstorp och delar av Svalöv har egen produktion av dricksvatten. I dessa kommuner är det extra viktigt att dricksvattnet används smart och sparsamt, säger Jonas Håkansson.

Vad gör NSVA?
NSVA har optimerat alla vattenverk så att så lite vatten som möjligt förbrukas vid rening av grundvattnet. Kontinuerlig övervakning av uttagsbrunnar samt övriga anläggningar innebär att NSVA vet hur mycket vatten som levereras.
– Skulle något avvika från det normala kan vi snabbt vidta åtgärder, säger Jonas Håkansson.

Läs mer på nsva.se hur du kan använda vattnet på ett smart och effektivt sätt.

Kontakt
Jonas Håkansson är tillgänglig för intervju fram till klockan 10.00 idag torsdagen den 24 maj, därefter sporadiskt på grund av andra engagemang.

Tillbaka till nyheter