Spara vatten

De senaste åren har det varken regnat eller snöat tillräckligt för att grundvattenmagasinen i marken ska fyllas på ordentligt. Därför är grundvattennivåerna ovanligt låga i många delar av Sverige. För tillfället har vi ingen akut vattenbrist i NSVAs ägarkommuner, men vi måste tänka framåt och börja spara på vattnet redan nu för att vi inte ska få problem i framtiden.

Härifrån kommer ditt vatten

En stor del av det vatten vi använder inom NSVA kommer från Sydvatten och sjön Bolmen i Småland. Anledningen till att Bjuv, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och flera andra skånska kommuner får allt eller delar av sitt vatten från Småland är att vi därifrån har stor tillgång på vatten av hög kvalitet. Men det går åt stora energimängder för att producera vårt viktigaste livsmedel och vid hög vattenförbrukning når Sydvattens vattenverk maxkapacitet i produktionen. Även om mängden vatten inte är ett problem kan alltså produktionskapaciteten sätta begränsningar. Dessa toppar i produktionen kan du hjälpa till att minimera genom att använda vattnet smartare. Här hittar du enkla tips på hur du kan spara vatten i vardagen.

Båstad, Åstorp och delar av Svalöv har egen produktion av dricksvatten (grundvatten). I dessa kommuner, där grundvattennivån är väldigt låg precis som i övriga Sverige, är det därför extra viktigt att vi sparar på vattnet.