Torr period väntas – tänk på hur du använder dricksvattnet i Båstad kommun
Enligt SMHI ser det ut att bli en torr period framöver. Under varma och torra daga ökar dricksvattenförbrukningen eftersom behovet av framförallt bevattning ökar. NSVA uppmanar därför boende i Båstad kommun att använda dricksvattnet klokt.
Båstad kommun får sitt dricksvatten från det egna grundvattnet. Grundvattennivåerna är lägre än normalt. Orsaken är förra årets extremt varma och torra sommar i kombination med att nederbörden under höst, vinter och vår inte varit tillräcklig. Dessutom fördubblas befolkningsmängden i Båstad kommun under sommaren. Båstad befinner sig därför i en särskilt utsatt position med risk för att drabbas av vattenbrist.
Efter midsommarhelgen gick dricksvattenförbrukningen upp med 84 procent i Torekov med omnejd i Båstad kommun. Efter NSVA:s uppmaning att spara på vattnet sjönk förbrukningen till normala nivåer igen. Enligt SMHI ser det nu ut som att vi får en torr period framför oss och erfarenhetsmässigt vet vi att bevattningen då ökar.
– Användningen av dricksvatten följer vädret. Det blir snabbt torrt i marken när det varmt ute. NSVA uppmanar invånarna i kommunen att tänka på hur de använder dricksvattnet. Om alla gör kloka val och inte slösar på vattnet i onödan kan vi undvika att behöva införa ett bevattningsförbud, säger Jonas Håkansson, avdelningschef Dricksvatten på NSVA.
Bevattning är en stor källa till hög dricksvattenförbrukning. För att inte använda onödigt stora mängder vatten är det bättre att vattna med vattenkanna än med vattenslang eller vattenspridare. Det är också viktigt att inte vattna mitt på dagen eftersom en stor del av vattnet då dunstar bort. Vattna istället tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Då gör det mest nytta.
– Vi ser också gärna att man låter bli att vattna gräsmattan eftersom det går åt stora mängder vatten. En gräsmatta klarar av en långvarig torka och hämtar sig igen när regnet kommer. Det är bättre att prioritera känsligare växter som behöver vattnas för att överleva, säger Jonas Håkansson.
Fler tips på hur du kan spara vatten med enkla medel finns samlade på www.nsva.se/sparavatten