Spara vatten

Dricksvattenförbrukningen på normal nivå

Sedan veckoslutet 9-10 juni visar statistiken en för årstiden mer normal produktion och förbrukning av dricksvatten. Vi på NSVA hoppas det beror på att budskapet att spara på vatten har nått ut.

I kommunerna Bjuv, Helsingborg, Landskrona och större delar av Svalövs kommun, som får vatten via Sydvatten, är förbrukningen nere i förra årets nivåer. I Båstads kommun gick förbrukningen ner med 25 procent när vädret slog om vilket är en anmärkningsvärd sänkning. Vi på NSVA funderar på vad det kan bero på.

Vatten är en naturresurs som vi behöver hantera varsamt. För att också dricksvatten ska kunna bidra till FNs globala mål kommer vi även i framtiden att arbeta för en smartare och mer hållbar vattenanvändning. Fortsätt därför gärna att följa spartipsen. Här hittar du enkla tips på hur du kan spara vatten i vardagen.

Vanliga frågor och svar

Här hittar du vanliga frågor och svar om dricksvattensituationen i NSVAs ägarkommuner.

Pressmeddelanden och nyheter

Här hittar du samtliga pressmeddelanden och nyheter som NSVA har skickat ut i samband med den ökade dricksvattenförbrukningen. 

Förbrukningen av dricksvatten fortfarande mycket hög, publicerat 4 juni 2018

NSVA uppmanar alla kunder: Var sparsamma med dricksvattnet, publicerat 30 maj 2018

Det är torrt i Skåne- var sparsam med dricksvattnet, publicerat 25 maj 2018

Uttaget av dricksvatten nära maxgränsen i kommunerna Båstad och Åstorp, publicerat 24 maj 2018

Fler nyheter hittar du i NSVAS pressrum.

Grafer över dricksvattenförbrukningen

Från och med den 18 juni avlutas den dagliga publiceringen av dricksvattenförbrukningen eftersom den har gått ner, till för årstiden, normal nivå. Har du frågor kring förbrukningen kontakta Jonas Håkansson, Dricksvattenchef på NSVA: jonas.hakansson@nsva.se, 010-490 97 56.

Grafer dricksvattenförbrukning 2018-06-14

Grafer dricksvattenförbrukning 2018-06-13

Grafer dricksvattenförbrukning 2018-06-12

Grafer dricksvattenförbrukning 2018-06-11

Grafer dricksvattenförbrukning 2018-06-10

Grafer dricksvattenförbrukning 2018-06-07

Grafer dricksvattebförbrukning 2018-06-06

Grafer dricksvattenförbrukningen 2018-06-04

Grafer dricksvattenförbrukningen 2018-06-03

Härifrån kommer ditt vatten

En stor del av det vatten vi använder inom NSVA kommer från Sydvatten och sjön Bolmen i Småland. Anledningen till att Bjuv, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och flera andra skånska kommuner får allt eller delar av sitt vatten från Småland är att vi därifrån har stor tillgång på vatten av hög kvalitet. Men det går åt stora energimängder för att producera vårt viktigaste livsmedel och vid hög vattenförbrukning når Sydvattens vattenverk maxkapacitet i produktionen. Även om mängden vatten inte är ett problem kan alltså produktionskapaciteten sätta begränsningar. För att kunna säkerställa försörjningen och minimera topparna i produktionen behöver vi hjälpas åt med att använda vatten sparsamt. Här hittar du enkla tips på hur du kan spara vatten i vardagen.

Båstad, Åstorp och delar av Svalöv har egen produktion av dricksvatten. Här finns det bara en begränsad mängd tillgängligt vatten för oss att pumpa upp och göra dricksvatten av. I dessa kommuner är det därför extra viktigt att dricksvattnet används smart och sparsamt. Båstad har sämst utgångsläge för där finns minst tillgängligt grundvatten.