Förbrukningen av dricksvatten fortfarande mycket hög

4 juni, 2018

Förbrukningen av dricksvatten i NSVAs ägarkommuner är fortfarande mycket hög, men produktionen klarar sig för tillfället. ”Vi fortsätter att uppmana alla- från företag och offentliga verksamheter till privatpersoner och föreningar – att hjälpa till och fortsätta att spara på vattnet”, säger AnnaKarin Johansson, chef för avdelning Kundnära tjänster på NSVA.

Sedan drygt en vecka tillbaka har NSVA gått ut med en uppmaning till alla kunder att vara sparsamma med dricksvattnet. Till följd av det varma vädret har förbrukningen av vatten skjutit i höjden. I jämförelse med maj 2017 är dricksvattenförbrukningen mycket högre i år.

På fredagen skickade NSVA ut ett SMS med en uppmaning om att spara vatten till kunder som är anslutna till bolagets faktureringssystem. Graferna över kommunernas dricksvattenförbrukning i helgen (se bifogat dokument) visar att förbrukningen gått ned i alla kommuner utom i Båstad. Förändringen är dock inte tillräcklig.

– Trots att förbrukningen gick ned i de flesta av våra kommuner under helgen ligger vi fortfarande högt, men klarar produktionen. Vår uppmaning till alla – från företag och offentliga verksamheter till privatpersoner och föreningar- är fortfarande att spara vatten, säger AnnaKarin Johansson, chef för avdelning Kundnära tjänster på NSVA.

Grafer med dricksvattenförbrukning på webben

NSVA kommer att uppdatera webbsidan nsva.se/sparavatten med nya grafer för dricksvattenförbrukningen i bolagets ägarkommuner dagligen (undantaget röda dagar och helgdagar) vid klockan 10.00.

Härifrån kommer vattnet

En stor del av vattnet inom NSVA distribueras av Sydvatten från sjön Bolmen i Småland. Bjuv, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och flera andra skånska kommuner får vatten från Bolmen. Vid hög vattenförbrukning når Sydvatten maxkapacitet i produktionen. Även om mängden vatten som förbrukas inte är ett problem kan produktionskapaciteten sätta begränsningar. Under dessa toppar i produktionen kan du hjälpa till genom att använda vattnet smartare.
– Båstad, Åstorp och delar av Svalöv har egen produktion av dricksvatten. Här finns det bara en begränsad mängd tillgängligt vatten för oss att pumpa upp och göra dricksvatten av. I dessa kommuner är det därför extra viktigt att dricksvattnet används smart och sparsamt. Båstad har sämst utgångsläge för där finns minst tillgängligt grundvatten, säger AnnaKarin Johansson.

Uppmaningen att spara vatten gäller även i övriga kommuner som är anslutna till Sydvatten: Burlöv, Eslöv, Höganäs, Kävlinge, Lomma, Lund, Malmö, Staffanstorp, Svedala, Vellinge och Ängelholm.

Läs mer på nsva.se/sparavatten

Tillbaka till nyheter