Kranmärk er verksamhet

Kranmärk er verksamhet

Kranmärkt är en nationell hållbarhetsmärkning för verksamheter som väljer kranvatten istället för förpackat vatten. Kranvatten är bättre för miljön än förpackat vatten. Förpackat vatten kräver tillverkning och tunga transporter som orsakar onödiga utsläpp och avfall.

Kranvatten är alltid lokalproducerat och distribueras i ledningar, vilket är mycket energisnålt. Att producera och leverera en liter förpackat vatten kräver minst 300 gånger mer energi än att tappa upp en liter vatten från kranen.

Lokalproducerat färskt vatten levererat direkt till din kran är 250 gånger billigare än en flaska vatten i butik. Jo, det är sant. Otroligt, eller hur? Kostnadsberäkningen är utförd av branschorganisationen Svenskt Vatten som har räknat på det billigaste literpriset, köpt i en vanlig mataffär.

Kranmärk er verksamhet och bidra till en bättre miljö!

Kranmärkningen är ingen licens. Svenskt Vatten och NSVA kommer inte att granska kranmärkta aktörer, byggnader eller event. Kranmärkningen handlar om att uppmuntra fler att vilja ta ställning för vårt kranvatten och agera hållbart och miljövänligt. Ni kan välja att kranmärka hela verksamheten eller enskilda konferenser och event som er organisation anordnar.

  1. Se över var och när ni använder förpackat vatten idag – kanske i matsalen, caféet, interna möten, externa konferenser, utbildningar och event?
  2. Välj ut vilka områden som ska prioriteras för kranmärkningen. Börja med ett event eller en konferens om det känns för stort att kranmärka hela arbetsplatsen på en gång.
  3. Ta fram interna mål och riktlinjer för hur ni använder vatten och följ upp dem.

Ansökan

Ansökan om kranmärkning kan ske på två sätt:

  1. Genom NSVA
    Kontakta NSVA via kommunikation@nsva.se. När verksamheten blir kranmärkt får du ett startkit med logga, glasunderlägg samt tryckfärdig PDF för att själva trycka affischer.
  2. Genom Svenskt Vatten
    Det går också bra att ansöka direkt via kranmarkt.se