Vattenförbrukningen på fortsatt hög nivå – dina val gör skillnad

7 juni, 2018

Dricksvattenförbrukningen ligger fortfarande högt och behöver ner ytterligare. I de flesta kommuner inom NSVA har förbrukningen sjunkit något, men det är återhållsamhet som gäller även framöver.

I kommunerna Bjuv, Helsingborg, Landskrona och Svalöv, som får vatten från Sydvattens anläggning, är det produktionskapaciteten som är den kritiska punkten, till skillnad från kommunerna Åstorp och Båstad som har egen dricksvattenproduktion.

– Åstorps kommuninvånare visar på en vattensmart förmåga och är inne på rätt spår. Fortsätt så och tack för att ni hjälper till med att spara på vattnet, Jonas Håkansson, chef Dricksvatten, NSVA.

I Båstads kommun är läget fortsatt ansträngt. Dricksvattenförbrukningen måste ner 15 procent för att undvika att det blir ont om vatten senare i sommar. Lyckas vi tillsammans göra denna besparing nu kan vi klaras oss ifrån ett bevattningsförbud senare i sommar. Även om du har en egen brunn är det samma grundvatten som används och som förser alla kommuninvånare med dricksvatten så NSVA behöver även din hjälp med att spara på vattnet.

En vanlig fråga NSVA får är varför inget bevattningsförbud har införts i Båstads kommun.

– Med bevattningsförbud blir det i stort sett stopp på allt utom vatten till matlagning, dryck och hygien. Vi kan fortfarande vända konsumtion och använda vattnet smart och slippa ett sådant förbud senare i sommar. Vad skulle 15 procent mindre vattenanvändning innebära för dig, frågar Jonas Håkansson.

Läs mer om senaste dricksvattensituationen och se de senaste dygnens graferna från din kommun på nsva.se/sparavatten.

Tillbaka till nyheter