Vattenförbrukningen följer vädret och ny värmebölja i sikte, risk för kritiskt läge

16 juni, 2021

Det syns tydligt i övervakningssystemen för vattenproduktionen hur den följer vädret. Uppmaningar från NSVA att göra vattensmarta val verkar ha spelat mindre roll denna gång i kommunerna Båstad och Åstorp.

Det är den slutsats NSVA drar utifrån den senaste tidens statistik.

– Kommande väderprognos visar på hög värme enligt SMHI, och den ska fortsätta över helgen och framåt i cirka en vecka och det gör oss oroliga. Vattenförbrukningen ligger redan på en allvarligt hög nivå och med en ny värmebölja i sikte, ja då lär vi nå de kritiska gränsvärdena för bevattningsförbud om alla fortsätter att förbruka vatten i samma takt som nu, säger Jonas Håkansson, avdelningschef Dricksvatten, på NSVA.

Att spara vatten och göra vattensmarta val i vardagen är avgörande för att undvika ett bevattningsförbud, detta gäller för båda kommunerna.

– Det här med vattensmarta val är enkelt, som att fylla pool och spabad på natten. Eller vattna buskar och växter tidigt på morgonen eller sent på kvällen men strunta i att vattna gräsmattan, den återhämtar sig när regnet kommer. Det är små personliga insatser som avgör när många bidrar, men spar på vattnet, varenda droppe räknas, säger Jonas Håkansson.

Smarta val för fortsatt bekväm livsstil

Bevattning, speciellt av gräsmatta samt poolfyllning, är en källa till hög dricksvattenförbrukning under sommaren. Om du följer våra råd kring detta räcker dricksvattnet. Även läckande ledningar, droppande kranar och rinnande toaletter förbrukar mycket vatten sett till ett helt år. Ett så litet hål som en sytråd (0,3 mm) läcker 40 000 liter på ett år. Det motsvarar 200 badkar fulla med vatten. Ett hål stort som en grov synål (0,9 mm), exempelvis en rinnande toalett, läcker 300 000 liter per år. Det motsvarar 1 500 badkar fulla med vatten.

Fyll poolen under natten

Fyll poolen sakta och under natten, stäm gärna av med grannen så ni fyller vid olika tidpunkter. Se också till att poolen är tät och att reningen fungerar så att du inte behöver fylla den mer än en gång per säsong. Genom att täcka över poolen minskar du dessutom avdunstningen av vatten.

Få en fin trädgård och spara vatten

 • Vattna tidigt på morgonen eller sent på kvällen med kanna eller vattenslang som du håller i handen – undvik att vattna mitt på dagen när det är som varmast och det mesta vattnet avdunstar utan att göra nytta.
 • Placera krukor med känsliga växter på skuggiga platser under soliga dagar
 • Spara regnvattnet från stuprör i tunna och använd det för vattning
 • Använd täckodling. Det hjälper till att minska markens vattenavdunstning
 • Anlägg inte nya gräsmattor och plantera inte nya häckar under sommartid. Gör det hellre i september och framåt.

Så sparar du vatten i vardagen

 • Duscha i stället för att bada.
 • Stäng av vattnet i duschen när du schamponerar eller tvålar in dig.
 • Stäng av vattnet medan du borstar tänderna.
 • Undvik att diska under rinnande vatten. Använd en balja eller diskhon.
 • Om du diskar för hand kan du använda diskvattnet som blir över i baljan till att skölja ur förpackningar. Du kan även klippa upp kladdiga förpackningar och torka ur dem med hushållspapper, i stället för att skölja dem.
 • Om du behöver spola länge för att få kallt vatten i kranen, fyll i stället upp en tillbringare och ställ in den i kylen.
 • Kör inte disk- eller tvättmaskin förrän de är fulla.
 • Byt till snålspolande dusch- och vattenkranar.
 • Laga eventuella droppande kranar och rinnande toaletter.
 • Om du ska fylla en pool i trädgården rekommenderar vi att du fyller den sakta och på natten. Se också till att den är tät och att reningen fungerar, så att du inte behöver fylla den mer än en gång per säsong.
 • Tvätta bilen på en biltvätt.

Läs mer på nsva.se/sparavatten om varför vi behöver spara vatten, om vattensmarta tips, vanliga frågor och svar kring att spara vatten, samt affischer och planscher med enkla tips som du kan skriva ut och sätta upp hemma, på arbetsplatsen eller i föreningslokalen.

Tillbaka till nyheter