Tillsammans tar vi ansvar för hållbar vattenanvändning
NSVA, Sydvatten och VA SYD går ihop med över 100 kommuner och vatten- och avloppsorganisationer (VA) i Sverige i en nationell kampanj för att kommunicera vattnets värde och påskynda den beteendeförändring som krävs för en hållbar vattenanvändning. Vatten är vår viktigaste naturresurs och vi kan inte längre slösa med vårt viktigaste livsmedel.
– De flesta svenskar tror att vatten är en oändlig resurs som alltid finns tillgänglig i kranen, men så ser inte verkligheten ut längre. Vi är många som ska dela på vattnet, människor, industrin, jordbruket, djur och natur. Dessutom påverkar klimatförändringarna vattnet och vi har nationella och globala riktlinjer att förhålla oss till. Hållbar vattenanvändning är den enda vägen framåt, säger Marie Nordkvist, kommunikationschef på Sydvatten.
Den torra sommaren 2018 blev en väckarklocka för många svenskar och i Skåne var risken för vattenbrist överhängande då torkan i kombination med ovanligt stor förbrukning gjorde att vattenverken blev hårt ansträngda. Detta blev startskottet för den nationella kampanjen Hållbar vattenanvändning som nu rullas ut över hela Sverige.
– Vi måste ändra vårt förhållningssätt till vatten. För det första kan vi inte ta tillgången till rent vatten för givet, och för det andra behöver vi se över hur och vad vi använder dricksvattnet till. En enkel förändring är att samla regnvatten och använda till bevattning istället för det livsmedelsklassade dricksvattnet, säger Andreas Eriksson, chef för kundnära tjänster på NSVA.
NSVA, Sydvatten och VA SYD finns tillsammans förankrade i 20 kommuner i västra Skåne och förser drygt en miljon människor med dricksvatten varje dag.
– I Sverige gör varje person i genomsnitt av med 140 liter vatten per dygn. Tillsammans sitter vi på en enorm kraft, om vi alla minskar vår förbrukning med tio liter om dagen så sparar vi tillsammans flera miljoner liter vatten. Små förändringar i beteende gör stor skillnad, säger Dag Oredsson, kommunikationschef på VA SYD.
Vattnet har inga gränser, vare sig kommun-, läns- eller landsgränser. Du kanske bor i en kommun, jobbar i en annan och har fritidsboende i en tredje. Samma budskap och uppmuntran om att spara vatten gäller oavsett var du befinner dig. Hållbar vattenanvändning är inte bara en lokal utan även en global fråga och återfinns i Agenda 2030-målet Rent vatten och sanitet för alla.
Om kampanjen
Kampanjen Hållbar vattenanvändning bygger på budskapet att vatten är det viktigaste vi har och kommer med konkreta tips för att enkelt spara vatten i vardagen.
Enkla råd och tips för att spara vatten i vardagen:
- Vattna med kanna istället för spridare och vattna tidigt på morgonen så att vattnet inte dunstar i värmen. En vattenspridare gör av med 150-350 liter vatten på 20 minuter.
- Stäng av vattnet medan du borstar tänderna och rakar dig. För varje minut som kranen står och rinner går det åt 6 liter vatten.
- Duscha istället för att bada. Ett fyllt badkar motsvarar 200 liter vatten. En dusch på 3 minuter motsvarar 36 liter.
- Fyll disk- och tvättmaskin innan du kör dem. Det går åt cirka 50 liter vatten för en maskin tvätt.