Statusuppdatering från NSVA angående kokningsrekommendationen

24 augusti, 2016

Vid 22-tiden ikväll, onsdag, får NSVA svar på de senaste dricksvattenproverna. Om proverna visar att dricksvattnet i de berörda områdena i Helsingborg samt Höganäs kommun är tjänligt, krävs ytterligare ett sådant provsvar innan kokningsrekommendationen kan hävas. En eventuell hävning av kokningsrekommendationen kan alltså ske tidigast vid 22-tiden torsdag kväll.

Under onsdagen fortsätter NSVA och Sydvatten med att söka källan till de tarmbakterier som har upptäckts i dricksvattnet i delar av Helsingborg och Höganäs kommun. Utökade dricksvattenprovtagningar, spolningar, klorering av vattentornet och en kontroll över verksamheter som har både kommunalt och eget vatten är några av alla insatser.

Detta har hänt

På måndagseftermiddagen gick NSVA, Helsingborgs stad och Höganäs kommun ut med en kokningsrekommendation efter att tarmbakterier har upptäckts vid provtagning av dricksvattnet i delar av Helsingborg och Höganäs kommun. Kokningsrekommendationen innebär att berörda ska koka sitt dricksvatten och vatten till matlagning fram tills vattenproverna är godkända. Här hittar du en informationssida med senaste nytt om kokningsrekommendationen.

Onsdagskvällens resultat

Sent ikväll, onsdag, får NSVA svar på dricksvattenproverna från den 22 augusti. Om proverna visar att dricksvattnet i centrala och norra Helsingborg samt Höganäs kommun är tjänligt krävs ytterligare ett tjänligt provsvar innan kokningsrekommendationen kan hävas. En eventuell hävning av kokningsrekommendationen kan alltså ske tidigast vid 22-tiden torsdag kväll.

– Resultaten på dricksvattenproverna ikväll kommer att ge oss en fingervisning om hur vi ligger till. Skulle något av dessa analysresultat visa fortsatt otjänligt kommer kokningsrekommendationen att förlängas. När torsdagens resultat sedan är analyserade kan dessa leda till att vi förändrar området som berörs av kokningsrekommendationen, säger Jonas Håkansson, chef för avdelning Dricksvatten på NSVA.

NSVA kommer att skicka ut ett pressmeddelande angående onsdagens provresultat vid 22-tiden ikväll, onsdag. I övrigt uppdateras vår hemsida fortlöpande med information, www.nsva.se

Tillbaka till nyheter