Pressvisning av testanläggning för läkemedelsrening på Torekovs reningsverk

9 september, 2014

Under hösten genomförs pilottest för ozonering av avloppsvatten på Torekovs reningsverk. Testerna är en del av projektet ”Rening av svårnedbrytbara föroreningar i avloppsvatten”, som genomförs i samverkan med flera andra aktörer och med stöd från Havs- och Vattenmyndigheten. Imorgon kl 14 visar NSVA och Primozone anläggningen i Torekov för media.

Projektet ”Rening av svårnedbrytbara föroreningar i avloppsvatten” bedrivs med stöd från Havs- och Vattenmyndigheten och är ett samarbete mellan Gryaab, Göteborg Stad – Kretslopp och Vatten, NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp), VA SYD, LTH (Lunds tekniska högskola), Sweco Environment AB, Primozone Production AB och Sweden Water Research AB.

Målet med projektet är att hitta nya och kostnadseffektiva tekniker för att ta bort läkemedelsrester och andra svårnedbrytbara ämnen, som idag är svåra att rena från avloppsvatten. 

Inom projektet görs tester på fem olika reningsverk på NSVA, VA SYD och Gryaab. Tekniker som testas är ozonering, aktivt kol och möjliga efterpoleringstekniker. 

Testet på Torekovs reningsverk är ett av dessa och genomförs tillsammans med Primozone. Tekniken man testar i Torekov är ozonering.

Media hälsas välkomna till Torekovs reningsverk onsdag 10 september kl 14 för visning av testanläggningen. Representanter från Primozone och NSVA finns på plats och berättar om projektet samt svarar på frågor. Välkomna!

Adressen till Torekovs reningsverk är: Tunbyvägen 79, Torekov. Anmäl gärna till ann-katrin.johansson@nsva.se om du planerar att komma.

Mer information

För information om testanläggningen i Torekov, kontakta Marinette Hagman, NSVA/Sweden Water Research, tel 010-490 98 17. För mer information om projektet ”Rening av svårnedbrytbara föroreningar i avloppsvatten”, kontakta Michael Cimbritz, projektledare, Sweco, tel 040-16 71 58.

————————————————————————————————–

Sweden Water Research Sweden Water Research AB är ett forsknings- och utvecklingsbolag som ägs av NSVA, Sydvatten och VA SYD. Vi forskar om vatten och utvecklar nya effektiva lösningar för att möta vattentjänstbranschens framtida utmaningar.

Sedan den 1 januari 2014 bedrivs NSVA, Sydvatten och VA SYDs forsknings- och utvecklingsarbete inom ramen för Sweden Water Research AB.

Tillbaka till nyheter