Perstorps kommun ansöker om delägarskap i NSVA

Perstorps kommun ansöker om delägarskap i NSVA

29 mars, 2019

Kommunfullmäktige i Perstorp beslutade på sitt senaste sammanträde den 27 mars 2019 att uppdra åt kommundirektören att ansöka om delägarskap för Perstorps kommun hos NSVA.

– Perstorp är den stora vinnaren genom att vi nu tar ansvar för Perstorps invånare idag och i framtiden och säkrar upp vatten– och avloppsverksamheten. Vi är för små för att på egen hand möta kommande krav och utmaningar. Men med tillgång till NSVAs hela organisation i ryggen känner vi oss helt trygga, säger kommunalråd Torgny Lindau (PF).

Varje kommun bildar ett eget VA-kollektiv och står för kostnader för till exempel ledningsnät, anläggningar, investeringar och kundfakturering. Kommunen beslutar själv om VA-taxor, verksamhetsområde, investeringar och ABVA (allmänna bestämmelser för VA) medan NSVA utför driften av VA-verksamheten i kommunen vilket innebär att NSVA övertar och anställer kommunens driftspersonal för VA. Driftteknikerna blir fortsatt stationerade i Perstorp.

– Delägarskapet handlar enbart om driften. Vi säljer inte ut något utan har precis som tidigare full kontroll då vi äger VA-verksamheten. Skillnaden är att vi nu får en ökad beredskap för sårbarhet och en säker drift av dricksvattenledningarna med tanke på yttre och inre hot, säger Torgny Lindau (PF).

– Vi är väldigt glada över att Perstorp vill bli en del av NSVA, säger Magnus Jälminger, Styrelseordförande, NSVA.

Ansökan om delägarskap skickas till NSVA sedan är det upp till kommunfullmäktige i respektive ägarkommun att godkänna Perstorp som delägare. Besked om klartecken väntas inom sex månader.

Tillbaka till nyheter