På uppdrag i underjorden
Något är inte som det ska med en pumpstation ute i Fleninge. Avloppsteknikern Jerry Stjernström har ett rött blink på skärmen på sin iPad. Dags för utryckning. Ett uppdrag i samhällets tjänst. Som rätt många skulle rynka på näsan åt.
Det är inget att hymla med. Att vara avloppstekniker är att vara ute i den väldigt osminkade verkligheten. Jerry Stjernström har haft jobbet i två år. Han utgår från reningsverket i Helsingborg, Öresundsverket, och är en av fyra avloppstekniker som ansvarar för pumpstationerna i kommunen.
Spillvattnet går från din toalett eller din dusch till en pumpstation. Från en pumpstation till en annan pumpstation. Och slutligen till Öresundsverket där vattnet renas innan det släpps ut i Öresund. Jerry Stjernström och kollegerna Leif, Hans och Kenneth ser till att det är flöde hela vägen. Stopp i pumpstationer är vardagsmat.
Jerry älskar sitt jobb
– Jag är utbildad svetsare egentligen. I sju år jobbade jag som bärgare. Det här är bättre. Vi har jättebra sammanhållning. Jag är en problemlösare och här är det verkligen så: Lös problemet! Varje dag är det något som vi måste fixa. När det blir stopp i en pump går det bara till en viss nivå, sedan riskerar det att bli översvämning i folks källare, eller så rinner vattnet ner i en dagvattenledning och hamnar i sundet. Det vill vi inte.
När det fastnar grejer
– Jag var sex år när pappa tog med mig för att meka med bilarna. Att jobba med händerna och fixa saker har alltid varit min grej. Jag är dyslektiker och måste läsa saker en miljard gånger för att det ska fastna. Här är det konkret händighet som gäller.
Från Fortuna i söder till Utvälinge i norr finns det närmare 300 pumpstationer. Drygt hälften räknas som lite större, resten som små. Det finns också enskilda enheter, som servar en enda fastighet. Jerry och hans kolleger har var sin iPad där de enkelt kan se hur systemet mår. Ibland kan de lösa ett problem från hemmaplan, genom att till exempel ge en digital order om backspolning. Ofta är arbetet mer fysiskt.
Vid Fleninge kyrka är det problem med en av två pumpar. Den sluter inte tätt. Jerry rycker ut, vinschar upp pumpen ur underjorden och spolar den ren. Ganska ofta fastnar det grejer som folk felaktigt spolat ner i avloppen.
På Öresundsverket finns det en monter som visar några av grejerna. Skolklasser på besök tittar förundrat på dem. Här finns bankkort, klockor, tandborstar, pengar. En gång hittade Jerry ett sportlinne i gälla färger.
Nedhissning av människa
– Det vanligaste är att tamponger och bindor fastnar. Och matfett orsakar beläggningar inne i stationerna. De blir till tjocka kakor som hårdnar. Då kan vi till slut inte plocka upp pumparna.
I de fallen är det nedhissning av människa som gäller. Klättersele om ryggen. Trångt om utrymme. Rätt ner till avloppet och pumpen ett antal meter under markytan. Med en kollega att lita på där uppe, som kan hissa upp en om något går fel.
Det händer att folk ringer och ber avloppsteknikerna att leta efter en guldring som av misstag landat i toalettstolen. Det kan oftast teknikerna inte göra. De hittar det de hittar. Som en bilnyckel som någon tvååring kan ha busat till det med.
Efter Fleninge kyrka styr Jerry bilen till en pumpstation utanför Ödåkra, vid Väla skog. Det är någon som klottrat igen. Graffiti över hela väggen.
– Vi är i princip fastighetsskötare också. Målar över klotter, klipper gräsmattor. Det är vi som ser till att det ser snyggt och rent ut. Jag gillar att jobbet är omväxlande och konkret. Kanske måste man vara lite speciell för att jobba som avloppstekniker. Positiv, tror jag absolut. Man vänjer sig, det ordnar sig. Första veckan undrade jag några gånger vad jag hade gett mig in på, men nu vet jag hur man kopplar bort och fokuserar på att lösa problemet.