NSVA utför klorering av dricksvattnet i Hov, Västra Karup, Rammsjö och Torekov

11 juli, 2018


På onsdagen utfärdade NSVA kokningsrekommendation i Hov, Västra Karup, Rammsjö och Torekov. Alla i området uppmanas koka sitt dricksvatten och vatten till matlagning. Under onsdagseftermiddagen påbörjade NSVA klorering av dricksvattnet i samma område.

På grund av ett tekniskt fel på en av NSVAs anläggningar gick ledningsnätet tomt i vissa delar av Hov och Västra Karup tidigt på onsdagsmorgonen. När vattnet kommer tillbaka efter att ledningsnätet har varit tomt rekommenderar NSVA alltid kokning av det vatten som ska användas som livsmedel. NSVA gick därför ut med en kokningsrekommendation till alla kunder i Hov, Västra Karup, Rammsjö och Torekov.

– Kokningsrekommendationen är en försiktighetsåtgärd och innebär att berörda bör koka sitt dricksvatten och vatten till matlagning fram tills NSVA har tagit godkända vattenprover. Kokningsrekommendationen beräknas i nuläget till några dagar. Vi uppdaterar kontinuerligt vår webb med ny information, säger AnnaKarin Johansson, avdelningschef Kundnära tjänster.

Mer information om kokningsrekommendationen och karta över området som berörs av kokningsrekommendationen.

Klorering under onsdagseftermiddagen och kvällen

Som en säkerhetsåtgärd påbörjade NSVA klorering av dricksvattnet i Hov, Västra Karup, Rammsjö och Torekov under onsdagseftermiddagen. Klorhalten ligger under gällande gränsvärde (0,40 mg/l) och är helt ofarlig, men kan eventuellt medföra en svag lukt och smak av klor. Kloret klingar snabbt av ute i ledningsnätet. Det innebär att de flesta kunder får en klorhalt som ligger under 0,10 mg/l. Läs mer om klorering av dricksvatten på Svenskt Vattens webbplats.

Risk för missfärgat vatten

När vattnet kommer tillbaka efter att ledningsnätet har varit tomt finns risk för att vattnet har blivit missfärgat. Detta är ofarligt.

– Man kan spola kallt vatten i kranen för att få bort missfärgningarna. Spola med försiktighet, tänk på att vi har ont om vatten i Båstads kommun och att det råder bevattningsförbud, säger AnnaKarin Johansson.

Tillbaka till nyheter