NSVA uppmanar invånare i Åstorps kommun att spara på dricksvattnet

15 juni, 2020

Under helgen som gick sjönk nivåerna oroväckande lågt i grundvattenmagasinen i Åstorps kommun. NSVA uppmanar alla i Åstorps kommun att spara på vattnet. Om inte läget förbättras kommer NSVA att behöva införa ett bevattningsförbud.

– Dricksvattenförbrukningen i kommunen har stigit kraftigt de senaste dagarna. Grundvattenmagasinen visar låga nivåer och det är oroväckande så här tidigt på säsongen. För att undvika ett bevattningsförbud är det viktigt att alla hjälps åt och inte förbrukar vatten i onödan, säger Jonas Håkansson, chef avdelning Dricksvatten på NSVA.

Bevattning är en stor källa till hög dricksvattenförbrukning. NSVA rekommenderar att använda vattenkanna i stället för att vattna med vattenslang eller vattenspridare som förbrukar stora mängder vatten. Det är också viktigt att inte vattna under dagen när solen skiner och det är varmt, då dunstar vattnet bort till ingen nytta. Vattna istället tidigt på morgonen eller sent på kvällen.

– Vi ser också att man låter bli att vattna gräsmattan eftersom det går åt stora mängder vatten. En gräsmatta klarar av en långvarig torka och hämtar sig igen när regnet kommer. Det är bättre att prioritera känsligare växter som behöver vattnas för att överleva, säger Jonas Håkansson.

Ska du fylla din pool är det viktigt att fylla den långsamt för att inte överbelasta dricksvattennätet. Undvik att fylla den samtidigt som grannen och fyll den helst sen kväll eller natt när övrig vattenförbrukning är lägre.

Läs också mer på nsva.se/sparavatten om tips och råd hur du kan agera vattensmart och spara vatten.

Tillbaka till nyheter