NSVA uppmanar boende i Torekov och längs kusten ned till Stora Hult att spara på dricksvattnet

29 maj, 2020

Helgen som gick (21-24 maj) sjönk nivåerna oroväckande lågt i grundvattenmagasinen i Torekov. Kapaciteten fanns inte för att fylla vattentornet som förser Torekov i norr till Stora Hult i söder med dricksvatten. NSVA uppmanar alla i de södra delarna av Båstads kommun att spara på vattnet. Nästa steg är ett bevattningsförbud för de berörda orterna.

– Grundvattenmagasinen och vattentornet visar samma låga nivåer som vi såg i maj 2018 och det är djupt oroväckande så här tidigt på säsongen. Hade inte regnet kommit på lördagen den 23 maj hade vi fått införa bevattningsförbud. Förbrukningen i området från Torekov till Stora Hult var högre än vid något tillfälle under sommaren 2019, och var i samma nivåer som den varma sommaren 2018, säger Jonas Håkansson, Chef avdelning Dricksvatten på NSVA.

Uppmaningen att spara på dricksvattnet gäller främst i orterna Torekov, Ramsjö, Ramsjöstrand, Glimminge plantering, Öllövs Strand, Ängelbäcksstrand, Segeltorpsstrand, Ranarpsstrand, Lervik samt Stora Hult i Båstads kommun.

Bevattning är en stor källa till hög dricksvattenförbrukning. Använd vattenkanna i stället för att vattna med vattenslang eller vattenspridare. Vattna tidigt på morgonen eller sent på kvällen för då gör det mest nytta. Vattnar du mitt på dagen dunstar vattnet bort.

– Vi ser också gärna att man låter bli att vattna gräsmattan eftersom det går åt stora mängder vatten. En gräsmatta klarar av en långvarig torka och hämtar sig igen när regnet kommer. Det är bättre att prioritera känsligare växter som behöver vattnas för att överleva, säger Jonas Håkansson.

Bristen på dricksvatten i området kommer att lösas med Sydvattenanslutningen, men inkopplingen kommer att dröja tills sommaren 2022. Läs mer om projektet på nsva.se/sydsidan.

Läs också mer på nsva.se/sparavatten om tips och råd hur du kan agera vattensmart och spara vatten.

Karta över berört område

Diagrammet visar grundvattennivå i två produktionsbrunnar på sydsidan, Båstads kommun, från juni 2018 till maj 2020.

Diagrammet visar nivå i vattentorn sydsidan, Båstads kommun, 6 maj till den 28 maj 2020.

Tillbaka till nyheter