NSVA spolar eventuellt dricksvattenledningar under torsdagen

12 juli, 2018

Kokningsrekommendationen i Hov, Västra Karup, Rammsjö och Torekov kvarstår. På onsdagen påbörjade NSVA klorering av dricksvattnet i det berörda området. Idag, torsdag, kommer NSVA eventuellt att spola dricksvattenledningar för att öka omsättningen i ledningsnätet. På detta vis kommer kloret snabbare ut till de kunder som omfattas av kokningsrekommendationen.

Onsdagen den 11 juli utfärdade NSVA kokningsrekommendation i Hov, Västra Karup, Rammsjö och Torekov efter att ledningsnätet gått tomt i vissa delar av Hov och Västra Karup. Detta berodde i sin tur på ett tekniskt fel. Alla i området uppmanas koka sitt dricksvatten och vatten till matlagning. Under onsdagseftermiddagen påbörjade NSVA klorering av dricksvattnet i samma område. Kokningsrekommendationen kvarstår tills NSVA har godkända provsvar på dricksvattnet.

Idag, torsdag den 12 juli, kommer NSVA eventuellt att spola dricksvattenledningar för att öka omsättningen i ledningsnätet.

– På detta vis kommer kloret snabbare ut till våra kunder som omfattas av kokningsrekommendationen. Eftersom det råder bevattningsförbud i Båstads kommun spolar vi med försiktighet och enbart där det är nödvändigt, säger AnnaKarin Johansson, avdelningschef Kundnära tjänster på NSVA.

Mer om klorering

Kloreringen är en säkerhetsåtgärd. Klorhalten ligger under gällande gränsvärde (0,40 mg/l) och är helt ofarlig, men kan eventuellt medföra en svag lukt och smak av klor. Kloret klingar snabbt av ute i ledningsnätet. Det innebär att de flesta kunder får en klorhalt som ligger under 0,10 mg/l.

Läs mer om klorering av dricksvatten på Svenskt Vattens webbplats.

Mer information om kokningsrekommendationen och karta över området som berörs av kokningsrekommendationen.

Tillbaka till nyheter