NSVA kranmärks på Världsvattendagen

22 mars, 2017

Idag, onsdagen den 22 mars, är det FNs internationella världsvattendag. Det innebär att dricksvattenfrågan lyfts världen över och så också på NSVA. Vi tar stolt emot en ny nationell hållbarhetsmärkning, Kranmärkningen, från branschorganisationen Svenskt vatten. NSVA har sedan bolaget bildades beslutat att bara servera kranvatten inom våra verksamheter.

– Kranvattnet är Sveriges mest kontrollerade och miljövänliga livsmedel. Det är livsviktigt för oss alla och något som vi måste skydda och värna om! Vi hoppas att det faktum att NSVA får ta emot Kranmärkningen idag ska sprida ringar på vattnet och få våra ägarkommuner samt lokala organisationer, företag och event att tänka till kring sin vattenkonsumtion och välja kranvatten framför buteljerat vatten, säger Jonas Håkansson, chef för avdelning Dricksvatten på NSVA.

Som organisation eller företag har man mycket att vinna på att välja kranvatten istället för buteljerat vatten. Faktum är att buteljerat vatten är många gånger dyrare per liter, jämfört med vatten direkt från kranen. Dessutom är det en miljöfråga.

– Det känns jättebra att få ta emot Kranmärkningen idag. Vi är stolta över vårt fina dricksvatten och tycker att det är en självklarhet att bara servera kranvatten på NSVA, säger Jonas Håkansson.

NSVA kommer under året att uppmuntra våra ägarkommuner att välja kranvatten och därmed kvalificera sig för en Kranmärkning. Resultatet av arbetet och antalet Kranmärkningar kommer att redovisas i samband med Världsvattendagen 2018. Här nedanför finns mer information om hur man går tillväga för att ansöka om Kranmärkning.

Om Kranmärkt

  • Kranmärkt är en nationell hållbarhetsmärkning av verksamheter som endast använder sig av kranvatten. Det betyder att arbetsplatsen, möten och externa konferenser eller utbildningar är fria från flaskvatten.
  • Kranmärkt togs först fram lokalt av Göteborgs Stad Kretslopp och Vatten men lanseras i och med Världsvattendagen den 22 mars som en nationell hållbarhetsmärkning.
  • Genom kranmärkningen tar verksamheter ställning för en bättre miljö och inspirerar andra att också välja kranvatten.
  • Kranmärkningen är ingen licens. Svenskt vatten och NSVA kommer inte att granska kranmärkta aktörer, byggnader eller event. Det handlar istället om att uppmuntra fler att vilja ta ställning för vårt kranvatten och agera hållbart och miljövänligt.
  • Verksamheter som uppfyller kraven för Kranmärkt inom NSVAs ägarkommuner Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp kan ansöka om märkningen genom att kontakta NSVA via kommunikatör Pernilla Söderkvist, Pernilla.soderkvist@nsva.se
  • Verksamheter som uppfyller kraven för Kranmärkt utanför NSVAs ägarkommuner är välkomna att ansöka om märkningen genom att kontakta kranmarkt@svensktvatten.se
Tillbaka till nyheter