NSVA installerar UV-aggregat i Billesholm

17 augusti, 2017

Nu kommer Billesholm att få ännu säkrare dricksvatten. NSVA installerar UV-aggregat på orten med start på tisdag den 22 augusti. Medan arbetet pågår kan sämre tryck och missfärgat vatten förekomma.

UV-ljus är ett effektivt sätt att skydda vatten mot virus, bakterier och parasiter. NSVA använder redan denna metod som skyddsbarriär i flera av ägarkommunerna. Bjuvs vattentorn fick sitt UV-aggregat förra hösten. Nu är det Billesholms tur.

Installationen pågår från och med tisdagen den 22 augusti klockan 13.00 till och med onsdagen den 23 augusti klockan 18.00. Medan arbetet pågår kan sämre tryck och missfärgat vatten förekomma. Berörda fastighetsägare informeras via vykort.

– UV-installationen är ytterligare ett sätt för oss att säkra dricksvattenkvaliteten i Billesholm, säger Thomas Åkesson, drifttekniker på avdelning Dricksvatten, NSVA.

Han och kollegan Predrag Stajic har haft i uppdrag att arbeta med planering, dimensionering och flödesprocesser kring UV-aggregaten.

– UV-ljus är en säker metod för att desinficera dricksvatten. Till skillnad från klor, som vi också använder vid behov, så oskadliggör UV-ljus även parasiter och virus. Kloret har en långtidsverkan och följer med ut i ledningsnätet men ger en smakförändring på dricksvattnet vilket inte UV gör. Jämfört med klor slipper man även kemikalier och arbetsmiljörisker som detta medför, fortsätter Thomas Åkesson.

Vad gör jag om vattnet är missfärgat?

NSVA rekommenderar inte att man dricker vattnet när det är missfärgat. Vår rekommendation är att man spolar kallvatten i alla kranar tills vattnet blir klart och rent igen innan man dricker det. Spola kallvatten i minst 30 minuter (högsta tryck), eventuellt längre. Om problemet med missfärgat vatten kvarstår kan man kontakta NSVA på tel 010- 490 97 00.

Kontaktperson

Thomas Åkesson, drifttekniker avdelning Dricksvatten, tel. 010- 490 98 18

Tillbaka till nyheter