NSVA gratulerar kranmärkta verksamheter på Världsvattendagen
Idag, torsdagen den 22 mars, är det FNs internationella världsvattendag. NSVA passar på att gratulera de verksamheter som VA-bolaget har fått kranmärka under året som gått. Sundsgårdens konferens och Sundsgårdens folkhögskola samt WSP Sveriges Helsingborgs-kontor har tagit ställning för en bättre miljö samtidigt som de inspirerar andra att också välja kranvatten framför flaskvatten.
Kranmärkt är en nationell hållbarhetsmärkning av verksamheter som endast använder sig av kranvatten. Det betyder att arbetsplatsen, möten och externa konferenser eller utbildningar är helt fria från flaskvatten. NSVA tog själv emot Kranmärkningen av branschorganisationen Svenskt Vatten i samband med Världsvattendagen förra året. Därefter började VA-bolagets arbete med att få ägarkommuner, verksamheter, organisationer, föreningar och event att ansöka om en egen kranmärkning.
Sundsgårdens konferens och Sundsgårdens folkhögskola samt WSP Sveriges Helsingborgs-kontor är de verksamheter som har ansökt om och fått Kranmärkning via NSVA sedan Världsvattendagen förra året.
– Det känns jättebra att vi har kunnat dela ut två Kranmärkningar. Vi hoppas att kunskapen om hållbarhetsmärkningen ska sprida ringar på vattnet och få våra ägarkommuner, lokala organisationer, företag och event att tänka till kring sin vattenkonsumtion och välja kranvatten framför flaskvatten säger Jonas Håkansson, chef för avdelning Dricksvatten på NSVA.
Som privatperson, organisation eller företag har man mycket att vinna på att välja kranvatten istället för buteljerat vatten. Faktum är att buteljerat vatten är många gånger dyrare per liter, jämfört med vatten direkt från kranen. Dessutom är det en miljöfråga.
– Med kranvatten slipper du transporter och tillverkning av vattenflaskor som orsakar onödiga koldioxidutsläpp och avfall, säger Jonas Håkansson.
NSVA kommer att fortsätta att uppmuntra verksamheter i bolagets ägarkommuner att välja kranvatten och därmed kvalificera sig för en Kranmärkning. Här nedanför finns mer information om hållbarhetsmärkningen och hur man går tillväga för att ansöka om den.
Om Kranmärkt
- Kranmärkt är en nationell hållbarhetsmärkning av verksamheter som endast använder sig av kranvatten. Det betyder att arbetsplatsen, möten och externa konferenser eller utbildningar är fria från flaskvatten.
- Kranmärkt togs först fram lokalt av Göteborgs Stad Kretslopp och Vatten men lanserades i och med Världsvattendagen den 22 mars 2017 som en nationell hållbarhetsmärkning.
- Genom kranmärkningen tar verksamheter ställning för en bättre miljö och inspirerar andra att också välja kranvatten.
- Du kan välja att kranmärka hela din verksamhet eller till exempel enskilda konferenser och event som din organisation anordnar.
- Verksamheter som uppfyller kraven för Kranmärkt inom NSVAs ägarkommuner Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp kan ansöka om märkningen genom att kontakta NSVA via våra kommunikatörer Pernilla Söderkvist, pernilla.soderkvist@nsva.se, eller Maria Wallentin, maria.wallentin@nsva.se
- Verksamheter som uppfyller kraven för Kranmärkt utanför NSVAs ägarkommuner är välkomna att ansöka om märkningen genom att kontakta kranmarkt@svensktvatten.se
- Kranmärkningen är ingen licens. Svenskt vatten och NSVA kommer inte att granska kranmärkta aktörer, byggnader eller event. Det handlar istället om att uppmuntra fler att vilja ta ställning för vårt kranvatten och agera hållbart och miljövänligt.
Verksamheter som är kranmärkta av NSVA
- Sundsgårdens konferens och Sundsgårdens folkhögskola, Helsingborg
- WSP Sverige AB (Helsingborgs-kontoret), Helsingborg
Läs mer om Kranmärkt på NSVAs hemsida.
Läs mer om Kranmärkt på Svenskt vattens hemsida.
Om Världsvattendagen
Världsvattendagen firas den 22 mars varje år. Initiativet startades i Rio 1992 på FNs miljö- och utvecklingskonferens. Målet är att uppmärksamma värdet av rent vatten och verka för en hållbar förvaltning av världens vattentillgångar.