NSVA får klimatinvesteringsstöd för Tre rör ut – ett världsunikt miljösystem
Två miljoner kronor har beviljats inom investeringsstödet Klimatklivet från Naturvårdsverket till det världsunika avloppssystemet i Oceanhamnen i Helsingborg. Istället för traditionella avlopps- och insamlingssystem kommer tre separata avloppsledningar byggas för svartvatten (toalett), matavfall (via köksavfallskvarn) och gråvatten (bad, dusch, tvätt som kallas för BDT).
– Vi ska använda pengarna till att bygga en värmepump och återvinna värme från det källsorterade BDT-vattnet. Värmen används i sin tur till att återvinna näringsämnen från avloppsvatten, säger Hamse Kjerstadius, Utvecklingsingenjör på NSVA.
Cirka 10 procent av näringsämnet kväve återvinns med dagens avloppslösningar. Med det nya systemet återvinns nästan 80 procent av kvävet som är det näringsämne som importeras mest till dagens jordbruk.
– Näringsämnena kan även certifieras vilket gör dem mer attraktiva för lantbrukare, säger Hamse Kjerstadius.
Insamlingssystemen möter flera miljömål, framförallt minskad övergödning, minskad klimatpåverkan och minskad vattenförbrukning. En stor vinst är en ökad återvinning av näringsämnen som kan används som gödning i jordbruk. Den återvunna mängden näringsämnen ökar med tre gånger mer fosfor och sju gånger mer kväve på ett år jämfört med ett hushåll utan det källsorterande systemet*.
Avloppssystemen bidrar också kring flera mål inom Agenda 2030**, framförallt Rent vatten och sanitet, Hållbara städer och samhällen, Hållbar energi för alla och Hållbar konsumtion och produktion. Med andra ord kommer systemet att bidra till Helsingborgs stads miljömål för H+området men också till det klimat- och miljöarbete som bedrivs på nationell nivå.
* Siffrorna för fosfor och kväve är uträknade med statistik från SCB över hur mycket avfall och avlopp medelsvensken producerar på ett år och forskningsresultat vid Lunds Tekniska Högskola.
** Agenda 2030 jobbar alla kommuner med. Målen är ett regeringsuppdrag och från början en FN-resolution.