Nordvästra Skånes godaste kranvatten finns i Höganäs

19 oktober, 2010

NSVA deltog idag i tävlingen ”Sveriges godaste
kranvatten” med vatten från Båstad, Helsingborg och Åstorp. Tyvärr kvalificerade
inte NSVAs vatten sig vidare i tävlingen.

Efter en timmes noggrant smakande på vatten från 14 sydsvenska
kommuner utsågs Höganäs och Kristianstad till vinnare som därmed går vidare till
riksfinalen i Stockholm. Juryn gav även två hedersomnämnande till vattnet från
till Hylte och Trelleborg.

– Det var tråkigt att inte vattnet från NSVAs kommuner föll juryn i smaken,
men vi gläds över att Höganäs går vidare till riksfinalen. Höganäs får nämligen
sitt dricksvatten från Örbyverket så rent tekniskt är det samma vatten som i
Helsingborg, säger Lars Ödemark, som är specialist inom dricksvattenkvalitet på
NSVA.

– Syftet med tävlingen är att visa att det svenska kranvattnet håller en
mycket hög klass. Vattnet som strömmar i våra ledningar är inte bara av tekniskt
hög kvalitet – det smakar gott också. I ett land som Sverige, där kranvattnet är
rent och friskt finns ingen bra anledning att köpa sitt vatten på flaska för ett
500 till 1 000 gånger högre pris. Tillverkningen och transporten av flaskorna
innebär dessutom kostnader för miljön, säger Lars Thunberg, miljönämndens
ordförande i Helsingborg som även närvarande vid provtagningen av vattenprovet i
Helsingborg inför tävlingen.

Tävlingen arrangeras av branschorganisationen Svenskt Vatten. Juryn vid
dagens deltävling på restaurang Salt & Brygga i Malmö bestod av Jan
Holmström och Gunilla Hultgren Karell, båda välrenommerade vinskribenter, Björn
Stenbeck, krögare på Salt & Brygga, samt Solveig Sommarström, bl a lärare på
Restaurangskolans sommalierutbildning.







Om tävlingen ”Sveriges godaste kranvatten”

Svenskt
Vattens turné för att finna landets godaste kranvatten har pågått under hela
hösten. Några av våra främsta vinprovare smakar sig fram till det absolut
godaste vattnet med slutfinal på Operakällaren i Stockholm den 17 november.
Turnén går genom tio orter och är förlagd hos krögare med närodlat på agendan.
Deltävlingen den 19 oktober ägde rum på restaurang Salt & Brygga i Malmö och
hade 14 deltagare. Mer information finns på www.svensktvatten.se

Tillbaka till nyheter