Landskrona vattentorn har klätts i stålstass
Det akuta underhållsarbetet på Landskrona nya vattentorn är färdigt. Nät av galvaniserat stål ska hindra att betong släpper från mellanplanet. Tisdagen den 7 juni kommer avspärrningen kring tornet att tas bort.
Monteringen av stålnäten, som täcker delarna av vattentornet varifrån det tidigare har fallit lösa betongbitar, blev färdig i veckan. På tisdag den 7 juni ska arbetsområdet städas upp och avspärrningarna tas bort.
– Sedan är det säkert att vistas vid och under Landskronas vattentorn igen, säger Jonas Håkansson som är chef för avdelningen Dricksvatten på NSVA.
Galvaniserat stålnät bästa och snabbaste lösningen
Nu skyddas mellanplanet av galvaniserat stålnät med åtta millimeters tunna hål. Näten sitter både längs mellanplanet, plattformen under själva vattencisternen, och utmed vattentornets ben.
– Vi har valt denna lösning i samarbete med CBI Betonginstitutet, företaget som har haft i uppdrag att undersöka vattentornet och komma med förslag på lämpliga åtgärder. Vårt fokus har varit att säkra platsen så fort som möjligt. Hade vi valt en annan metod hade det kanske tagit längre tid, säger Stefan Bergman, entreprenadingenjör på NSVA.
Fram tills nu har renoveringsåtgärderna kostat cirka 500 000 kronor. Jonas Håkansson påpekar dock att vattentornet i Landskrona även fortsättningsvis kommer att kräva ett omfattande underhållsarbete.
– Vattentornet har en utsatt placering eftersom det ligger så nära havet. Ytskiktet blir illa åtgånget av naturen, både av saltvatten och vind. Det som är viktigt att veta är att det inte finns någon risk för själva konstruktionen. Hållfastmässigt är det inga problem och vattenproduktionen fungerar som vanligt, säger han.
Tackar allmänheten för snabb information
Det var den 14 juli ifjol som NSVA fick uppgifter om att det ramlat ned betongklumpar från vattentornet. När NSVA besökte området insåg man direkt att det krävdes en avspärrning av säkerhetsskäl. Några av betongklumparna som lossnat och fallit var nämligen i knytnävsstorlek. Området stängdes av samma dag.
Betongbitarna som släppte kom från undersidan på mellanplanet i tornet. Från marken till mellanplanet är det cirka 45 meter. Hela vattentornet är 65,9 meter högt.
Den 15 juli kontaktade NSVA företaget CBI Betonginstitutet AB som fick i uppdrag att undersöka vattentornet och komma med förslag på renoveringsåtgärder.
– Vi på NSVA är mycket tacksamma för att allmänheten var så snabb med att tipsa om betongbitarna som föll. Tack var detta kunde vi göra ett snabbt ingripande och spärra av området för alla medborgares säkerhet. Vattentornet står i ett populärt område med mycket besök och därför känns det extra bra att vi blev klara med renoveringen innan sommarsäsongen, säger Jonas Håkansson.
– – –
Fakta om Landskrona nya vattentorn
Reservoarvolym: 4 000 m³
Höjd över mark: 65,9 m
Diameter: 49 m
Färdigt år: 1970
Arkitekt: VBB gm Victor Jansa, Gunnar Lindman, Erik Isgård. Knut Eriksson, Hans Trygg, Björn Lundqvist
Källa: Skånska vattentornssällskapet, http://eber.se/