Kokningsrekommendation utfärdas ifrån sydvästra delarna av Torekov ner till Stora Hult i Båstads kommun

Kokningsrekommendation utfärdas ifrån sydvästra delarna av Torekov ner till Stora Hult i Båstads kommun

11 september, 2020

Tarmbakterier har upptäckts vid provtagning av dricksvattnet i sydvästra Torekov och längs med kusten ner till Stora Hult i Båstads kommun. Som en säkerhetsåtgärd utfärdas kokningsrekommendation i detta område. Kokningsrekommendationen innebär att berörda ska koka sitt dricksvatten och vatten till matlagning fram tills vattenproverna är godkända.

– Tidigast måndag den 14 september kan kokningsrekommendation hävas. De som bor inom området kommer att uppleva tryckförändringar när vi styr om flöden och tryck i ledningsnätet. Man kommer också att uppleva klorsmak, vilket är ofarligt, säger Jonas Håkansson, chef avdelning Dricksvatten på NSVA.

Det är ett vattentorn i området som misstänks vara nollpunkten för föroreningen.

– Vi har haft löpande inspektioner av vattentornet utan några anmärkningsvärda brister. Vi kommer att genomföra en ny grundligare inspektion av det aktuella vattentornet i början av nästa vecka, säger Jonas Håkansson.

SMS har skickats till kunder i berört område i Båstads kommun som har registrerat sitt mobilnummer i NSVAs kundsystem. SMS har även gått ut till alla mobiltelefonnummer som är registrerade på en fastighetsadress i berört område. SMS:et lyder ”Boende i sydvästra Torekov och längs med kusten ner till Stora Hult uppmanas att koka vattnet innan det används till mat och dryck. Läs mer på www.nsva.se/driftinfo”.

– Vi ber om överseende med de besvär som kokningsrekommendationen medför, säger Jonas Håkansson.

Karta över berört område

Tillbaka till nyheter