Inrikesminister Anders Ygeman drack nödvatten i Landskrona

10 maj, 2017


Nu pågår Krisberedskapsveckan, en nationell kampanj som syftar till att få fler invånare uppmärksamma på vad de själva kan göra och bidra med vid allvarliga samhällsstörningar. Tisdagen den 9 maj deltog NSVA i Landskrona stads krisberedskapsevenemang för allmänheten. Inrikesminister Anders Ygeman kom på besök och provsmakade nödvatten.

Hur får vi tag i vatten om det tar slut i kranen, har vi mat som kan förvaras i rumstemperatur under lång tid och har vi ett extra batteripack (powerbank) till mobiltelefonen? Välinformerade och engagerade invånare är en viktig tillgång vid en samhällskris. Därför arrangerar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) kampanjen Krisberedskapsveckan tillsammans med Sveriges länsstyrelser och kommuner. 

Igår, tisdagen den 9 maj, passade Landskrona stad och Länsstyrelsen i Skåne på att bjuda in allmänheten till ett krisberedskapsevenemang på parkeringen vid Trädgårdsgatan i centrala Landskrona. NSVA var en av flera deltagare. Säkerhetschef Anders Mårtensson och VA-ingenjör Dejan Tucakov visade upp NSVAs nödvattentankar och hur man kan hämta nödvatten med plastpåsar om man inte har plastdunkar eller PET-flaskor hemma. Sveriges inrikesminister Anders Ygeman, som var en av besökarna i Landskrona, var imponerad över uppfinningsrikedomen.

– Väldigt smart, sade han och smakade på nödvattnet som tappats upp i Helsingborg.

Anders Mårtensson tyckte att det var bra att ansvarig minister intresserar sig för och engagerar sig i kris- och beredskapsfrågor.

– Han verkade gediget intresserad när vi berättade om vår utrustning och våra nödvattenplaner, konstaterade han.

Läs mer om hur Krisberedskapsveckan och hur du kan förbättra din beredskap här.

Tillbaka till nyheter