Finns Sveriges godaste kranvatten i nordvästra Skåne?

18 oktober, 2010

Ledande vinprovare och matskribenter ska utse landets
mest välsmakande vatten i tävlingen ”Sveriges godaste kranvatten”, arrangerad av
branschorganisationen Svenskt Vatten. NSVA deltar i delfinalen i Malmö den 19
oktober med kranvatten från Båstad, Helsingborg och Åstorp.

– Det svenska kranvattnet håller genomgående en mycket hög klass. Vattnet som
strömmar i våra ledningar är inte bara av tekniskt hög kvalitet – det smakar
gott också. I ett land som Sverige, där kranvattnet är rent och friskt finns
ingen bra anledning att köpa sitt vatten på flaska för ett 500 till 1 000 gånger
högre pris. Tillverkningen och transporten av flaskorna innebär dessutom
kostnader för miljön, säger Lars Thunberg, miljönämndens ordförande i
Helsingborg.

I årets upplaga av ”Sveriges godaste kranvatten” deltar NSVA med vatten från
Båstad, Helsingborg och Åstorp. Båstad och Åstorp har egen vattenproduktion
medan Helsingborg har vatten från Sydvatten.

– Vattnet i Helsingborg har dock en egen karaktär eftersom vattnet från
Sydvatten filtreras genom Örbyfältet, berättar Lars Ödemark, som är specialist
inom dricksvattenkvalitet på NSVA. Personligen tycker jag att alla tre
kommunerna har mycket välsmakande vatten och jag hoppas naturligtvis att de även
ska falla juryn i smaken!

Vattenproverna till tävlingen tas på morgonen den 19 oktober i
respektive kommun. Media är välkommen att närvara vid
provtagningen!

 Båstad, Åslidens vård- och omsorgsboende i Östra Karup kl
7.15

 Helsingborg, Rådhuset kl 8.00. Miljönämndens
ordförande Lars Thunberg närvarar.

 Åstorp, Stationen kl 07.15. Bengt-Olle Andersson,
teknisk chef i Åstorp närvarar.







Om tävlingen ”Sveriges godaste kranvatten”

Svenskt
Vattens turné för att finna landets godaste kranvatten har pågått under hela
hösten. Några av våra främsta vinprovare smakar sig fram till det absolut
godaste vattnet med slutfinal på Operakällaren i Stockholm den 17 november.
Turnén går genom tio orter och är förlagd hos krögare med närodlat på agendan.
Deltävlingen den 19 oktober är på restaurang Salt & Brygga i Malmö och har
14 anmälda deltagare. Två av dessa går vidare till slutfinalen. Mer information
finns på www.svensktvatten.se

Tillbaka till nyheter