Båstad, Helsingborg och Åstorp deltar i Kranvattentävlingen 1 oktober

30 september, 2015

Under hösten pågår Kranvattentävlingen, arrangerad av branschorganisationen Svenskt Vatten, där en kunnig jury smakar och bedömer kranvatten från hela landet och utser Sveriges godaste kranvatten. Den 1 oktober tävlar NSVA i regionfinalen på Djupadalsskolan i Malmö med vatten från Båstads kommun, Helsingborgs stad och Åstorps kommun. Förhoppningen är att gå vidare till riksfinalen som äger rum i Riksdagshuset 16 oktober, där Sveriges godaste kranvatten koras. Två kommuners vatten från varje regionfinal går vidare till riksfinalen.

– Kranvattnet har hög kvalitet överallt, men i de tre kommuner som NSVA tävlar med har vattnet en egen karaktär som vi hoppas ska falla juryn i smaken, säger Lars Ödemark, specialist på dricksvattenkvalitet på NSVA.

I Båstads och Åstorps kommun har man grundvatten från egna vattenverk. Övriga kommuner inom NSVA har vatten från Sydvatten och sjön Bolmen i Småland, liksom ett stort antal andra kommuner i Skåne. I Helsingborg filtreras och magasineras vattnet från Sydvatten på Örbyfältet och pumpas upp som ett konstgjort grundvatten, vilket ger ett hårdare vatten och därmed en något annorlunda karaktär.

Eftersom årets upplaga av Kranvattentävlingen äger rum på skolor runt om i landet har NSVA valt att även tappa upp det tävlande kranvattnet på skolor/förskolor:

Båstad: Päronbyns förskola, Vångavägen 25, Båstad. Pedagog från förskolan medverkar.

Helsingborg: Allerums skola, Jonstorpsvägen 224, Allerum. Elever från skolan medverkar.

Åstorp: Rågenskolan, Hagagatan 1, Åstorp. Elever från skolan medverkar.

Media välkomnas att delta när NSVA tappar upp det tävlande kranvattnet på ovanstående skolor torsdag 1 oktober kl 8:00. (Samma tid på alla platser.)

Regionfinalen i Malmö börjar kl 12 och avslutas under eftermiddagen. NSVA kommer att skicka ut pressmeddelande med resultat efter att tävlingen avgjorts.

Tillbaka till nyheter