Klorering av dricksvattnet i Helsingborg

Driftstörning Driftstörning Pågående arbete Pågående arbete Kommande arbete Kommande arbete

Klorering av dricksvattnet i Helsingborg

Driftstörning

Kommun: Helsingborg

Startdatum: 2022-11-10
Beräknas klart: Ingen prognos
Berörda adresser: Hela kommunen
Vatten finns att hämta: Nej

För att säkerställa god vattenkvalitet kommer dricksvattnet att kloreras i Helsingborg. Klorhalten ligger under gällande gränsvärde och är helt ofarlig, men kan eventuellt medföra en svag lukt och smak av klor hos kunder. Kloret klingar snabbt av ute i ledningsnätet. Det innebär att de flesta kunder får en klorhalt som ligger under 0,10 mg/l. Gränsvärdet för klorhalt hos användare är 0,40 mg/l.

En del människor är överkänsliga mot klor. Ett tips är att tillsätta en knivsudd askorbinsyra per liter vatten. Då avkloreras vattnet omedelbart. Askorbinsyra är C-vitamin och finns att köpa som pulver på apotek eller i livsmedelsaffär.

Uppdateringar

2023-11-02, kl 11:38: Med anledning av vattenläckan som inträffade vid Örby den 24 oktober ökades dosen klor som en säkerhetsåtgärd. Den ökade kloreringen kommer att fortsätta tills vi säkerställt att läckan inte har haft någon påverkan på vattenkvaliteten. Vi kan i nuläget inte säga hur lång tid det kommer att ta.

2023-08-13: NSVA fortsätter att klorera tills ledningsarbetet är slut, preliminärt slutdatum är april 2024.

2022-11-23, kl 13:26: NSVA fortsätter som en försiktighetsåtgärd att klorera dricksvattnet i Helsingborgs stad eftersom det fortfarande är oklart vad som orsakat förekomsten av bakterier i ledningsnätet som beskrivs i driftinformationen som publicerades den 11 november. NSVA har inte kunnat identifiera någon avvikelse i driften av anläggningarna, händelse eller särskild plats där bakterierna kommit in i ledningsnätet. NSVA har flera pågående ledningsprojekt. Alla dessa är granskade och inga misstag har upptäckts som skulle kunna påverka kvalitén på dricksvattnet. För att minimera risken och säkra dricksvattnet fortsätter NSVA att klorera, dock är klordosen hälften än vad den var förra veckan. Vi kommer att fortsätta klorera så länge dessa projekt pågår. Vid de två senaste provtagningarna finns det inga mätbara halter av bakterier på någon plats. Detta visar på att kloret har haft önskad effekt. Klorhalten ligger under gällande gränsvärde och är helt ofarlig, men kan eventuellt medföra en svag lukt och smak av klor hos kunder. Kloret klingar snabbt av ute i ledningsnätet. Det innebär att de flesta kunder får en klorhalt som ligger under 0,05 mg/l. Gränsvärdet för klorhalt hos användare är 0,40 mg/l. En del människor är överkänsliga mot klor. Ett tips är att tillsätta en knivsudd askorbinsyra per liter vatten. Då avkloreras vattnet omedelbart. Askorbinsyra är C-vitamin och finns att köpa som pulver på apotek eller i livsmedelsaffär.

Tillbaka till Driftinformation