Välj kranvatten istället för förpackat vatten
Med leverans 24 timmar om dygnet, året runt, är det sällan vi i Sverige tänker på hur jobbigt livet hade varit utan dricksvatten i kranen. För miljarder människor är det en daglig utmaning att få tillgång till rent vatten. Den 22 mars är det den årligt återkommande Världsvattendagen som sätter fokus på just rent vatten och att vi behöver agera mer hållbart när det gäller dricksvatten.
Ett hållbart agerande är att till exempel kranmärka sin verksamhet enligt initiativet från branschorganisationen Svenskt Vatten.
– Hållbarhetsmärkningen Kranmärkt hoppas vi ska få NSVAs ägarkommuner, lokala organisationer, företag och event att välja kranvatten framför förpackat vatten. En organisation som kranmärkt sig under det senaste året är Lions Club International distrikt 101S (Sverige) och det hyllar vi, säger Jonas Håkansson, chef för avdelning Dricksvatten på NSVA.
Som privatperson, organisation eller företag har man mycket att vinna på att välja kranvatten istället för förpackat vatten. Förpackat vatten är mycket dyrare per liter jämfört med vatten direkt från kranen. Dessutom är det en miljöfråga.
– Med kranvatten slipper du transporter och tillverkning av vattenflaskor som orsakar onödiga koldioxidutsläpp och avfall, säger Jonas Håkansson.
NSVA uppmuntrar verksamheter i kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Perstorp, Svalöv och Åstorp att välja kranvatten framför förpackat vatten och därmed kvalificera sig för en Kranmärkning.
Om Kranmärk
- Kranmärkt är en nationell hållbarhetsmärkning av verksamheter som endast använder sig av kranvatten. Det betyder att arbetsplatsen, möten och externa konferenser eller utbildningar är fria från förpackat vatten.
- Kranmärkt togs först fram lokalt av Göteborgs Stad Kretslopp och Vatten men lanserades i och med Världsvattendagen den 22 mars 2017 som en nationell hållbarhetsmärkning.
- Genom kranmärkningen tar verksamheter ställning för en bättre miljö och inspirerar andra att också välja kranvatten.
- Du kan välja att kranmärka hela din verksamhet eller till exempel enskilda konferenser och event som din organisation anordnar.
- Verksamheter som uppfyller kraven för Kranmärkt inom NSVAs ägarkommuner Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Perstorp, Svalöv och Åstorp kan ansöka om märkningen genom att kontakta kommunikatör Maria Wallentin, maria.wallentin@nsva.se
- Verksamheter som uppfyller kraven för Kranmärkt utanför NSVAs ägarkommuner är välkomna att ansöka om märkningen genom att kontakta kranmarkt@svensktvatten.se.
- Kranmärkningen är ingen licens. Svenskt vatten och NSVA kommer inte att granska kranmärkta aktörer, byggnader eller event. Det handlar istället om att uppmuntra fler att vilja ta ställning för vårt kranvatten och agera hållbart och miljövänligt.
Läs mer om Kranmärkt på NSVAs hemsida.
Läs mer om Kranmärkt på Svenskt vattens hemsida.
Om Världsvattendagen
Världsvattendagen firas den 22 mars varje år. Initiativet startades i Rio 1992 på FNs miljö- och utvecklingskonferens. Målet är att uppmärksamma värdet av rent vatten och verka för en hållbar förvaltning av världens vattentillgångar.