​Snart sommar och ont om dricksvatten igen i Båstads kommun

20 maj, 2020

Det har varit en torr vår med lite nederbörd och det märks genast i de begränsade grundvattenmagasinen och på vattenförbrukningen i Båstads kommun. Vattenförbrukningen steg markant under första maj-helgen. För att öka kunskapen om vikten av att spara på vattnet och agera vattensmart genomför NSVA en informationskampanj under sommaren.

– Läget är stabilt för tillfället i Båstads kommun, men vattenförbrukningen är oroande hög så här tidigt på säsongen och vattnet ska ju räcka hela sommaren, säger Jonas Håkansson, Chef avdelning Dricksvatten på NSVA.

NSVA har kört informationskampanj under många år varje sommar med samma budskap; att agera vattensmart och spara på vattnet.

– Vi har märkt en bättre förståelse de senaste åren att följa rekommendationer att hushålla med vattnet så att det räcker hela sommaren. Även om turismen sjunker något i år på grund av Corona-epidemien så är det ändå viktigt att spara på det kommunala dricksvattnet. Förhoppningsvis kan det innebära att NSVA slipper införa bevattningsförbud under sommaren, säger Jonas Håkansson.

Det finns många enkla tips på hur du kan spara vatten i vardagen. Att stänga av kranen medan du borstar tänderna istället för att låta vattnet stå och rinna under tiden är ett av dem.

– Det rinner cirka 6 liter vatten varje minut ur en kran. Om vi alla hjälps åt och stänger av kranen under de tre minuter som vi borstar tänderna sparas cirka 18 liter varje gång. Det blir några procent av den totala förbrukningen i varje kommun. Det gör absolut skillnad, säger Jonas Håkansson.

Spara på vattnet. Varenda droppe räknas!

Läs mer på nsva.se/sparavatten om varför vi ska spara vatten, om vattensmarta tips, vanliga frågor och svar kring att spara vatten, samt affischer och planscher med enkla tips för vardagen som du kan skriva ut och sätta upp hemma, på arbetsplatsen eller i föreningslokalen.

Tillbaka till nyheter