​NSVA uppmanar invånare i Åstorps kommun att spara på vattnet

22 juni, 2020

Läget är mycket ansträngt när det gäller dricksvattenförbrukningen i Åstorps kommun. Regnet som kom under midsommarhelgen sögs upp av vegetationen i skog och mark. NSVA uppmanar till fortsatt smarta vattenval och att hushålla med det kommunala dricksvattnet.

– Läget var ansträngt tills väderomslaget kom på midsommaraftons eftermiddag den 19 juni. Efter det såg vi en minskning av vattenförbrukningen med drygt 20 procent, vilket var en lättnad, säger Jonas Håkansson, chef avdelning Dricksvatten på NSVA.

Dock är läget fortfarande ansträngt.

– Produktionen gick på max före midsommarhelgen och återkommer denna förbrukningsnivå av kommunalt dricksvatten är vi tvingade att utlysa ett bevattningsförbud i Åstorps kommun, fortsätter Jonas Håkansson.

För att undvika ett bevattningsförbud är det viktigt att alla hjälps åt och inte förbrukar vatten i onödan. Bevattning är en stor källa till hög dricksvattenförbrukning. NSVA rekommenderar att använda vattenkanna i stället för att vattna med vattenslang eller vattenspridare som förbrukar stora mängder vatten. Det är också viktigt att inte vattna under dagen när solen skiner och det är varmt, då dunstar vattnet bort till ingen nytta. Vattna istället tidigt på morgonen eller sent på kvällen.

– Vi ser också att man låter bli att vattna gräsmattan eftersom det går åt stora mängder vatten. En gräsmatta klarar av en långvarig torka och hämtar sig igen när regnet kommer. Det är bättre att prioritera känsligare växter som behöver vattnas för att överleva, säger Jonas Håkansson.

Ska du fylla din pool är det viktigt att fylla den långsamt för att inte överbelasta dricksvattennätet. Undvik att fylla den samtidigt som grannen och fyll den helst sen kväll eller natt när övrig vattenförbrukning är lägre.

Läs fler spara vatten-tips på nsva.se/sparavatten

Tillbaka till nyheter