​NSVA häver kokningsrekommendationen i Röstånga, Svalövs kommun

9 juli, 2020

NSVA häver kokningsrekommendationen i Röstånga, Svalövs kommun idag den 9 juli. Dricksvattnet kan användas som vanligt igen.

De slutgiltiga provresultaten kom in sent på torsdagskvällen. Med två godkända vattenprover på rad kan NSVA häva kokningsrekommendationen i Röstånga i Svalövs kommun.

– Det är ett glädjande besked att Röstångaborna kan använda det kommunala dricksvattnet som vanligt igen, säger Jonas Håkansson, avdelningschef Dricksvatten på NSVA.

Stort tack för förståelse

NSVA vill rikta ett stort tack till kommuninvånare, verksamheter, företag och övriga som har berörts av kokningsrekommendationen.

– Vi är medvetna om att det är omständligt att behöva koka vattnet och beklagar besvären som detta har medfört, säger Jonas Håkansson.

En större vattenläcka var orsak till kokningsrekommendationen

NSVA utfärdade kokningsrekommendationen som en försiktighetsåtgärd efter att en större vattenläcka inträffat i Röstånga natten till söndagen den 5 juli.

– När ledningssystemet blir trycklöst kommer det luft i ledningarna som gör att bakterier kan växa till i rören och då måste en kokningsrekommendation utfärdas. Det i sin tur innebär att två, efter varandra, godkända vattenprover behövs för att kunna häva rekommendationen, och det har vi fått nu, säger Jonas Håkansson.

Tillbaka till nyheter