Spara vatten-tips

Spara vatten-tips

Vatten är en av våra viktigaste resurser. Klimatförändringar, torka, översvämningar och föroreningar hotar vår tillgång till rent vatten.

NSVA arbetar kontinuerligt med att skydda och förvalta de dricksvattenresurser vi har i nordvästra Skåne. Men vi behöver alla hjälpas åt att hushålla med vattnet. Att spara på vatten innebär inte att någon behöver avstå från ett normalt användande. Men vi kan spara många liter vatten bara genom att göra smarta val. Se våra spara vatten-tips på hur du blir vattensmart med enkla medel.

I hemmet

Laga läckor
Laga läckor

Laga droppande kranar, rinnande toaletter och läckande ledningar. En droppande kran kan förbruka så mycket som upp till 40 000 liter vatten på ett år. I en rinnande toalett kan det gå åt så mycket som 300 000 liter vatten på ett år. Det motsvarar 2 700 badkar.

Kyl vatten i kylskåpet
Kyl vatten i kylskåpet

Fyll en kanna med vatten och ställ den i kylskåpet. Då slipper du låta vattnet rinna tills det är kallt.

Diska effektivt
Diska effektivt

Undvik att diska under rinnande vatten. Använd istället diskhon eller en balja. Har du diskmaskin, kör endast fulla diskmaskiner. Då sparar du stora mängder vatten, särskilt om din diskmaskin inte är vattensmart.

Tvätta effektivt
Tvätta effektivt

Tvätta endast fulla maskiner. Då sparar du stora mängder vatten, särskilt om din tvättmaskin inte är vattensmart.

Duscha smart
Duscha smart

Det går åt cirka 200 liter för att fylla ett badkar. Det är mer än vad de flesta i Sverige använder per dygn. Ta en snabb dusch istället. Med en så enkel detalj som att byta duschmunstycke kan du dessutom halvera mängden vatten som går åt. Ännu bättre blir det om du dessutom kortar ner dina duschar och stänger av vattnet när du tvålar in dig.

Goda tandborstnings- och rakningsvanor
Goda tandborstnings- och rakningsvanor

Stäng kranen när du borstar tänderna eller rakar dig. Då sparar du upp till hela 6 liter vatten i minuten.

Tvätta bilen i en modern biltvätt
Tvätta bilen i en modern biltvätt

Tvätta bilen i en biltvätt som återanvänder vattnet. Biltvätten ska också ha oljeavskiljare eller reningsverk för att rena det smutsiga vattnet. Det är ett extra plus om biltvätten också är miljömärkt. Tvätta inte bilen hemma på gatan. Då åker det förorenade vattnet rakt ut i havet.

I trädgården

Samla regnvatten i en tunna
Samla regnvatten i en tunna

Om du bor i hus kan du ställa en tunna under takrännan. Du kan använda det uppsamlade vattnet till att vattna dina trädgårdsväxter, putsa fönster eller annat. Då kan du också glädja dig över att vattnet inte kostat dig någonting.

Plantera inte under sommartid
Plantera inte under sommartid

Tänk på att inte lägga nya gräsmattor eller plantera nya häckar under sommartid. Det kräver mycket bevattning och är mycket bättre att göra från september och fram till april.

Vattna med vattenkanna
Vattna med vattenkanna

En vattenslang kan förbruka så mycket som 1000 liter per timme. Om du behöver vattna med dricksvatten är det bättre att använda vattenkanna. Du kan dessutom minska avdunstningen och spara vatten genom att täcka jorden med bark, kompost eller hö. Undvik också att vattna mitt på dagen när det är som varmast. Värmen får vattnet att snabbt avdunsta innan det hunnit tränga ner i jorden. Vattna istället på morgonen eller på kvällen.

Låt gräsmattan vara
Låt gräsmattan vara

Gräsmattan klarar av en långvarig torka. Tänk på att det kan gå åt så mycket som 150–350 liter om du har vattenspridaren eller vattenslangen igång i 20 minuter.

Ta hand om poolen
Ta hand om poolen

Fyll poolen sakta och nattetid. Se också till att poolen är tät och att reningen fungerar så att du inte behöver fylla den mer än en gång per säsong. Genom att täcka över poolen minskar du dessutom avdunstningen av vatten.