Inget skräp i toan

Toaletten är faktiskt bara gjord för kiss, bajs och toapapper. Annat som slängs i toan orsakar stopp i pumpstationer och ledningar. Detta borde vara självklart. Ändå har vi ofta problem med stopp i pumpstationer - stopp orsakade av att fel saker hamnat i avloppet. Du ska bara spola ner det som kommer från kroppen och toapapper. Här får du veta varför.

Toalettpapper klarar våra reningsverk av utan problem. Papperet löses nämligen upp i kontakt med vatten. Annat som slängs i toan orsakar stopp eller försvårar reningen av vattnet. Våra drifttekniker får återkommande larm om stopp och måste åka ut och ta bort det som orsakat stoppet. Det kan vara trasor, tvättlappar, nylonstrumpor, pappershanddukar, blöjor, bindor, tamponger, kondomer och hårbollar. Mindre föremål fastnar i gallerstationerna på reningsverken.

Hantera skräp på rätt sätt

Ha alltid en papperskorg i badrummet. I den kastar du allt ditt restavfall, som exempelvis tops, hår, tamponger, kontaktlinser och snus. Restavfallet förbränns och blir till fjärrvärme och el. Skräp som kan återvinnas, exempelvis toarullen, källsorteras i din vanliga soptunna.

Kemikalier förstör i naturen

Kemikalier som lacknafta, nagellack, aceton och andra liknande vätskor, liksom sprayburkar, lämnas till miljöstationen och mediciner lämnas kostnadsfritt på närmaste apotek. Kemikalierna försämrar annars reningsprocessen, som ofta är biologisk. Kemikalierna riskerar att följa med det renade vattnet ut i vår miljö och påverka vår miljö negativt.