Drick kranvatten

Vi köper mer och mer vatten på flaska i butik. Det är en rent märklig trend. Kranvatten är uppemot tusen gånger billigare än förpackat vatten. Dessutom ger transporten av flaskorna enorma mängder koldioxidutsläpp. Både du och miljön vinner på att vi släcker törsten med kranvatten. Här hittar du argument till dig själv och andra. 

Kvaliteten

Svenskt kranvatten är av hög kvalitet. Faktum är att dricksvatten från kranen är vårt mest kontrollerade livsmedel. Det händer att förpackat vatten har sämre mikrobiologisk kvalitet, och ibland innehåller förpackat vatten så höga halter av tillexempel fluor och natrium att det överskrider Livsmedelsverkets rekommendationer. Kranvatten är alltid en färskvara, speciellt om du spolar lite innan du dricker. Förpackat vatten kan du aldrig veta hur färskt det är. Det kan ha stått i affären länge, och det kan ha transporterats långt.

Ekonomin

En liter kranvatten i Sverige kostar några ören. I det priset ingår produktion och distribution – men också skydd av våra vattentäkter, hantering av dagvatten och rening av avloppsvatten. Samtidigt är många villiga att betala 20 kronor (eller mer) för en halvliter förpackat vatten. Tänk på det nästa gång du funderar på att köpa flaskvatten.

Miljön

Distribution i ledningar är energisnålt. Pumpar behöver elenergi. 1-0 till kranvattnet mot förpackat vatten. Sedan fortsätter kranvattnet att dra ifrån. Förpackat vatten transporteras med båt, bil, flyg eller tåg. Transport av en liter förpackat vatten ger upphov till mer än tusen gånger större koldioxidutsläpp jämför med samma mängd kranvatten. Dessutom har du en hel förpackningsindustri som blir inkopplad så fort du inte väljer kranvatten.  

Smaken

Är man ute efter kolsyra och smak är det lätt att fixa hemma själv. Prova vattenmelon eller citronmeliss i en kanna i ditt kylskåp. Bara din egen fantasi sätter gränser. Och du slipper onaturliga tillsatser. En kolsyremaskin är en smart investering för den som önskar ha ständig tillgång till kolsyrat friskt kranvatten.