Dammsug först

När du städar hemma är en bra tumregel att alltid dammsuga först. Damm innehåller nämligen mängder av kemikalier och om du våttorkar direkt följer dessa med smutsvattnet ut i avloppet. Detsamma händer om du dammtorkar och sedan tvättar trasan i tvättmaskinen.

Många av kemikalierna är svåra för reningsverken att få bort, vilket gör att de följer med det renade vattnet ut i våra vattendrag. Det är mycket bättre att samla dammet i dammsugarpåsen som du sedan slänger i restavfallet.

Såpa och mikrofiber funkar för det mesta

I butiken lockas vi av en mängd rengöringsmedel för olika ändamål. Men faktum är att med såpa och mikrofibertrasor klarar du den mesta städningen hemma och det är mycket bättre för miljön.

Mikrofiber suger upp både damm och fett och kan användas såväl våt som torr. När du städar med trasor och moppar i mikrofiber behöver du inte använda rengöringsmedel alls. Bara tvättmedel när du rengör dem, miljömärkt förstås.

Miljömärkt såpa är utmärkt för såväl kök som badrum, toa och möbler. Dessutom undviker du att utsätta dig och dina nära för onödiga kemikalier. Behöver du någon gång starkare medel så välj en miljömärkt produkt. Då minskar du på ett enkelt sätt mängden miljöfarliga ämnen som hamnar i vattnet. Leta efter Bra miljöval, Svanen och EU-blomman. Undvik onödigt starka medel som klorin.

Överdosera inte

De allra flesta i kommunerna inom NSVA har mjukt vatten. Det innebär att du bara behöver använda en mindre mängd rengöringsmedel och tvättmedel. Ta inte mer än vad anvisningarna på paketen säger. Det blir inte renare, däremot åker mer kemikalier ut i avloppet. 

Det finns mängder med smarta genvägar till ett renare hem. Mikron kan vara ett elände att få ren. Men testa att ställ in en kopp med pressad citron en minut på full effekt. Voilà. Nu är det enkelt att torka bort matrester och stänk. Plus att det luktar gott.

Fler städtips hittar du via länken nedan. Och har du egna tips, mejla dem gärna till oss på kundservice@nsva.se.