Läsa av vattenmätaren

För att fakturera så korrekt förbrukning som möjligt bör din vattenmätare läsas av minst en gång om året. Alla som får sin VA-faktura från oss på NSVA kan när som helst lämna sin mätarställning här på webben. Har du inte lämnat din mätarställning på länge kommer du att få en uppmaning från oss att göra det. Detta sker cirka en gång per år.

Lämna mätarställning

För att få en mer exakt faktura kan du när som helst lämna en mätarställning till oss. Den inlämnade ställningen korrigerar då nästkommande periodiska faktura. Enklast lämnar du din mätarställning här på webben. För att kunna göra det behöver du ditt kundnummer och ditt mätarnummer. Du hittar båda på din faktura från oss.

Kontroll av mätarställningen

När du knappar in din mätarställning görs en automatisk kontroll mot den senast lämnade ställningen. Har du förbrukat mer eller mindre vatten än beräknat kommer du att få en varning i samband med att du försöker skicka in ställningen. Är den ställning du knappat in korrekt kan du skicka in den till oss genom att kryssa i rutan. Varningen är till för att man inte ska knappa helt fel ställning och få en felaktig faktura.

Du kan givetvis också kontakta vår kundservice för att lämna din mätarställning, antingen via mejl kundservice@nsva.se eller telefon 010- 490 97 00.

Vad är vad på mätartavlan?

Räkneverket i mätaren visar antalet kubikmeter. Det är dessa siffror du ska läsa av och lämna till oss på NSVA. Det svarta kugghjulet mitt på mätartavlan snurrar när vatten används. De små röda visarna visar från vänster till höger: 1 liter/varv, 10 liter/varv, 100 liter/varv och 1 000 liter/varv.

Mätaravläsning

Här finns vattenmätaren

Vattenmätaren sitter på inkommande vatten och är oftast placerad i tvättstuga, badrum eller i källaren där vattenanslutningen kommer in.

Nattavläsning vid misstänkt vattenläcka

Ett bra sätt för att undersöka om du har någon vattenläcka är att stänga av allt som drar vatten och kontrollera om det lilla svara hjulet på mätartavlan snurrar åt något håll. Snurrar det har du troligtvis en vattenläcka och bör kontakta en VVS-firma för åtgärd.

Ett enkelt sätt att göra kontrollen på är att göra en nattavläsning:

  • Innan du går och lägger dig, läs av eller fotografera de fyra röda visarna på vattenmätaren. Tänk på att inte spola något vatten efter du läst av.
  • På morgonen när du vaknar kontrollerar du de röda visarna igen, detta innan du använder något vatten. Jämför sedan med kvällen innan.
  • Har visarna rört sig trots att du inte har haft något vatten på har du något som förbrukar vatten i fastigheten. Det kan vara alltifrån en rinnande toalett till en vattenläcka i fastigheten. Kontakta en VVS-firma för åtgärd.

Här kan du läsa mer om hög vattenförbrukning och vad det kan bero på.

Kunder i Åstorp

Kunder i Åstorp faktureras av Åstorps kommun. Vid frågor om VA-fakturan samt för att lämna mätarställningen i Åstorp hänvisar vi till Åstorps kommun på tel 042-640 00 eller via webben, www.astorp.se

Privatkunder i Båstad

Privatkunder i Båstads kommun har ingen vattenmätare. Det beror på att VA-taxan i Båstads kommun inte innehåller någon rörlig del för privatkunder.