Full koll på mätarservice

Kan du lita på att du betalar det du ska för ditt vatten? Att din mätare funkar som den ska? Ja, det kan du. Häng med till Mikael Gulin och hans personal på Mätarverkstaden i Helsingborg.

Bor du i hyresrätt eller bostadsrätt behöver du inte fundera så mycket över vattenmätare. Sådant sköts av fastighetsägaren. Men har du villa så har du en mätare som står och tickar i din källare eller din tvättstuga. Du läser av den med jämna mellanrum och du kan tryggt lita på att du betalar det du ska för din vattenförbrukning.

40 000 vattenmätare

Inom NSVA finns det ungefär 40 000 vattenmätare utplacerade bland invånare och företag i sex kommuner. Varenda en av dem passerar den verkstad som NSVAs avdelning Mätarservice ansvarar för.

– Vi byter alla mätare med jämna mellanrum. I snitt kan man säga att en mätare jobbar för oss i tio år, sedan byts de ut och kontrolleras, säger Mikael Gulin som är gruppchef för Mätarservice.

NSVA har sex tekniker ute på fältet som jobbar med att plocka in och placera ut vattenmätare. Varje fredag lämnar de in mätare till verkstaden i Helsingborg. Där hamnar de i varuvagnar, uppmärkta med de olika kommunernas namn.

– Tycker du det ser old school ut? Vi har fått de här korgarna från kommunernas städpatruller. Det är varukorgar som slängts här och var, säger Mikael och ställer sig framför två vagnar som en gång tillhört AG:s Favör och Väla. De funkar utmärkt för vår verksamhet och det känns bra att kunna återanvända något som annars hade slängts.

Varje mätare testas

På Mätarverkstaden jobbar totalt elva personer. Tre av dem är ackrediterade mätartekniker. Det är bara de som får ta mätarna från korgarna och testa dem på längden och bredden, på insidan och utsidan, ner till minsta komponent.

Ingemar Floberg är tekniskt ansvarig och har jobbat här sedan 1987. Han har sett varje mätare i hela Helsingborgs kommun. Dan Palm har varit mätaretekniker i tolv år och sett sin beskärda del, han också.

Mätarna gås igenom minutiöst.

– Mätardelen byter vi alltid ut. Men vi är miljömedvetna och återanvänder mässinghusen om de är i gott skick, förklarar Mikael Gulin.

Mässinghusen tvätts i syra och neutraliseras i vattenbad. Kalk och avlagringar försvinner. Justeringsskruvar kollas, mässingen poleras upp. Det blir nytt glas och nya packningar. Allt blir som nytt.

100 mätare om dagen

Mätbänken är central på verkstaden. Det är här som Dan Palm på en enda dag ibland kontrollerar upp till 100 mätare.

– Vi släpper en exakt mängd vatten igenom dem. En kännare läser av vad mätaren säger om volymen och på en skärm kommer det upp om de är godkända eller inte. Vi jobbar med olika flöden. 6 kubik i timmen, 480 liter i timmen och 120 liter i timmen, förklarar Dan.

Vid just det här tillfället är det gröna bockar hela vägen. Blir det någon gång en röd bock så dokumenteras mätfelet och mätaren justeras till dess att det blinkar grönt.

Men det är inte bara NSVAs tekniker som kontrollerar. NSVAs tekniker kontrolleras i sin tur av myndighetsorganet Swedac.

– Var fjärde år testas vi som om vi vore helt nya i branschen. Allt gås igenom. Var 16:e månad är det inspektionskontroller. De kollar när våra killar jobbar, att mätbänkarna funkar som de ska, allting.

Fastighetsägaren ansvarar för mätaren

Men trots att NSVA håller koll på din mätare och ser till att den funkar och vet när den ska bytas ut, så är det du som fastighetsägare som ansvarar för den.

– Du ska vara rädd om vattenmätaren. Du ska vårda den, läsa av den och se till att avstängningsventilerna fungerar. Vattenmätaren får inte sitta så att den kan frysa. Den ska sitta lätt tillgänglig och du får inte måla om den, vilket hänt att folk har gjort, berättar Mikael Gulin.

– Håll koll så att inte barn eller husdjur bryter plomberingen. Skulle det ändå hända måste man kontakta oss så att vi kan sätta dit en ny, fortsätter Mikael Gulin som avslöjar att han visst är något miljöskadad:

– Alla vi som jobbar här kollar vattenmätarna när vi är borta, även utomlands. När vi döpte vår son och hade dopfest i en lokal så gick jag in och kollade så att mätarplatsen var godkänd. Det var den. Det är som när du köper en röd Volvo och plötsligt noterar alla röda Volvo du ser.

På Mätarservice finns också en samling med gamla vattenmätare. På bilden ovan visar Mikael Gulin stolt upp en vattenmätare från 1904.

Klicka här för att se en film som visar hur det går till när NSVAs personal byter vattenmätare i en villa.