Kokningsrekommendationen i Hov, Västra Karup, Rammsjö och Torekov är hävd

All residents in Hov, Västra Karup, Rammsjö and Torekov can now use the water as usual again.

NSVA och Båstads kommun häver nu kokningsrekommendationen i Hov, Västra Karup, Rammsjö och Torekov eftersom vi har två godkända vattenprover på rad. Det innebär att det går bra att använda dricksvattnet som vanligt igen.

Vid 21-tiden på fredagskvällen den 13 juli kom de slutgiltiga provresultaten. Med två godkända vattenprover på rad kan vi nu häva kokningsrekommendationen i Hov, Västra Karup, Rammsjö och Torekov.

Stort tack för förståelse
NSVA och Båstads kommun vill rikta ett stort tack till alla kommuninvånare, verksamheter, företag och övriga som har berörts av kokningsrekommendationen.
– De allra flesta har haft förståelse för vårt beslut att utfärda en kokningsrekommendation, vilket vi är väldigt tacksamma för. Vi är medvetna om att det är omständligt att behöva koka vattnet och beklagar verkligen besvären som detta har medfört, säger AnnaKarin Johansson, avdelningschef Kundnära tjänster.

Utredning av tekniskt fel
NSVA utfärdade kokningsrekommendationen som en försiktighetsåtgärd efter det att ledningsnätet hade gått tomt i vissa delar av Hov och Västra Karup. Detta berodde i sin tur på ett tekniskt fel.
– Pumparna slutade att fungera vilket innebar att den aktuella vattenreservoaren tömdes. Vad det är som har gått fel och hur det kunde gå fel kommer att utredas, säger AnnaKarin Johansson.

_____________________________________________________

 

Äldre nyheter om kokningsrekommendationen som nu upphört:

På grund av ett tekniskt fel har kunder i Hov och Västra Karup varit utan vatten. Som en försiktighetsåtgärd rekommenderar NSVA att alla i Hov, Västra Karup, Rammsjö och Torekov kokar sitt dricksvatten och vatten till matlagning fram tills NSVA har tagit godkända vattenprover. 

Vi ber om överseende med de besvär detta medför. Vid frågor, kontakta NSVA på telefon 010- 490 97 00.

Hur ska jag koka vattnet?

Vattnet ska kokas upp så att det bubblar, då har det nått en temperatur på 100°C och det räcker. Vattnet behöver sedan inte koka under en viss tid utan det räcker med att vattnet har kokat upp.

Här hittar du en sammanställning över vanliga frågor och svar kring kokningsrekommendationen

Läs mer om vad en kokningsrekommendation innebär

Statusuppdatering fredag 13 juli klockan 10.24: Första provresultatet av två godkänt

Sent på torsdagskvällen den 12 juli fick NSVA svar på den första provtagningen. Dricksvattenproverna var godkända. Detta innebär att det nu behövs ett godkänt provresultat till innan kokningsrekommendationen kan hävas. Svaret på den andra provtagningen kommer i natt, natten till lördagen den 14 juli. En eventuell hävning av kokningsrekommendationen kan alltså ske tidigast i natt. Läs mer här.

Kokningsrekommendationen kvarstår tills NSVA har godkända provsvar på dricksvattnet.

Klorering av dricksvattnet

Som en säkerhetsåtgärd påbörjade NSVA klorering av dricksvattnet i Hov, Västra Karup, Rammsjö och Torekov under onsdagseftermiddagen. Klorhalten ligger under gällande gränsvärde (0,40 mg/l) och är helt ofarlig, men kan eventuellt medföra en svag lukt och smak av klor. Kloret klingar snabbt av ute i ledningsnätet. Det innebär att de flesta kunder får en klorhalt som ligger under 0,10 mg/l. Läs mer om klorering av dricksvatten på Svenskt Vattens webbplats.

När vattnet kommer tillbaka efter att ledningsnätet har varit tomt finns risk för att vattnet har blivit missfärgat. Detta är ofarligt. Du kan spola kallt vatten i kranen för att få bort missfärgningarna. Spola med försiktighet, tänk på att vi har ont om vatten i Båstads kommun och att det råder bevattningsförbud.

Kokningsrekommendationen kvarstår tills NSVA har godkända provsvar på dricksvattnet.

Vi uppdaterar vår hemsida så fort vi har ny information att gå ut med.

 

Karta över område som omfattas av kokningsrekommendationen