Just nu mycket hög vattenförbrukning

Driftstörning

Kommun: Åstorp

Startdatum: 2021-06-07
Beräknas klart: Oklart
Vatten finns att hämta: Nej

Stora mängder vatten har förbrukats de senaste dagarna. Bevattningsförbud ligger nära, eventuellt till helgen, om vattenförbrukningen fortsätter på denna höga nivå. Vattenverken har gått på maxkapacitet under helgen. Förbrukas lika mycket vatten framöver kommer reserverna börja sina och bevattningsförbud måste införas. Därför vill vi uppmana alla till att spara vatten.

Bevattning, speciellt av gräsmatta, samt poolfyllning, är en stor källa till hög dricksvattenförbrukning under sommaren. Dricksvattenproduktionen är inte dimensionerad för bevattning dygnet runt. Om alla drar sitt strå till stacken och inte använder onödigt mycket vatten gör det stor skillnad.

Fyll poolen under natten
Fyll poolen sakta och under natten, stäm gärna av med grannen så ni fyller vid olika tidpunkter. Se också till att poolen är tät och att reningen fungerar så att du inte behöver fylla den mer än en gång per säsong. Genom att täcka över poolen minskar du dessutom avdunstningen av vatten.

Undvik vattna gräsmattan

  • Vattna tidigt på morgonen eller sent på kvällen med kanna eller vattenslang som du håller i handen – undvik att vattna mitt på dagen när det är som varmast.
  • Placera krukor med känsliga växter på skuggiga platser under soliga dagar
  • Spara regnvattnet från stuprör i tunna och använd det för vattning
  • Använd täckodling. Det hjälper till att minska markens vattenavdunstning
  • Lägg inte nya gräsmattor och plantera inte nya häckar under sommartid. Gör det hellre i september och framåt.

Läs mer om spara vatten-tips

Uppdateringar

2021-06-16, kl 10:35: Vattenförbrukningen följer vädret och ny värmebölja i sikte, risk för kritiskt läge. Det syns tydligt i övervakningssystemen för vattenproduktionen hur den följer vädret. Uppmaningar från NSVA att göra vattensmarta val verkar ha spelat mindre roll denna gång. Det är den slutsats NSVA drar utifrån den senaste tidens statistik. Kommande väderprognos visar på hög värme enligt SMHI, och den ska fortsätta över helgen och framåt i cirka en vecka. Vattenförbrukningen ligger redan på en allvarligt hög nivå och med en ny värmebölja i sikte är det risk för att nå de kritiska gränsvärdena för bevattningsförbud om alla fortsätter att förbruka vatten i samma takt som nu. Att spara vatten och göra vattensmarta val i vardagen är avgörande för att undvika ett bevattningsförbud. Vattensmarta val är enkelt, som att fylla pool och spabad på natten. Eller vattna buskar och växter tidigt på morgonen eller sent på kvällen men strunta i att vattna gräsmattan, den återhämtar sig när regnet kommer. Det är små personliga insatser som avgör när många bidrar, men spar på vattnet, varenda droppe räknas.

2021-06-11, kl 11:30: När det verkligen behövdes sparade invånarna i Åstorps kommun på dricksvattnet efter uppmaningen från NSVA i måndags och fram till onsdag. Igår torsdag (10/6) gick förbrukningen upp igen till allvarliga nivåer. Fortsätt att spara vatten och göra vattensmarta val för att undvika bevattningsförbud. Enligt övervakningssystemet för dricksvattenproduktionen syns det tydligt att efter klockan 17:00 stiger förbrukningen rejält, långt över normal hushållskonsumtion. Vad dricksvattnet används till kan NSVA bara spekulera om men alla behöver aktivt jobba med att sänka sin förbrukning.

Tillbaka till Driftinformation