NSVA häver bevattningsförbudet i Åstorps Kommun

Driftstörning

Kommun: Åstorp

Startdatum: 2020-06-25
Beräknas klart: Oklart i skrivande stund när bevattningsförbudet kan hävas
Vatten finns att hämta: Nej

NSVA inför bevattningsförbud i Åstorps Kommun med omedelbar verkan. Orsaken är att kapaciteten i vattenverken är lägre än förbrukningen.

Kommunalt dricksvatten får under bevattningsförbudet endast användas till personlig hygien, mat och dryck.

Under bevattningsförbudet är det förbjudet att använda kommunalt dricksvatten till att:

  • Bevattna gräsmattor, blommor eller annan växtlighet med vattenslang eller vattenspridare (bevattning får ske med vattenkanna).
  • Bevattna fotbollsplaner, tennisplaner och liknande.
  • Fylla pooler eller byte ut vatten i pooler och spabad.
  • Högtryckstvätta fasader och fordon.

Om någon bryter mot bevattningsförbudet

Om du bryter mot bevattningsförbudet har NSVA rätt att stänga vattnet till fastigheten eller sätta in en så kallad strypbricka med stöd av LAV – Lagen Om Allmänna Vattentjänster.

Uppdateringar

2020-07-06, kl 11:50: NSVA tar bort bevattningsförbudet i Åstorps Kommun idag, måndagen den 6 juli. Nederbörd och svalare väder gör att vattenförbrukningen har gått ned till en stabil nivå. Den 25 juni införde NSVA bevattningsförbud i Åstorps kommun. Orsaken var den höga vattenförbrukningen. Värst var situationen i Åstorps tätort där produktionen av dricksvatten gick på max men ändå inte räckte till för att möta förbrukningen. Nu häver NSVA bevattningsförbudet efter att vattenförbrukningen sjunkit till en stabil nivå. – Tack alla som hjälpt till med att spara vatten. Det gäller att fortsatt tänka på hur dricksvattnet används. Vi följer förbrukningen dagligen och skulle den stiga till samma nivåer som tidigare blir vi tvungna att inför bevattningsförbudet igen. Men fortsätter boende i Åstorps kommun att använda dricksvattnet smart så kommer vi att klara hela sommaren, säger Jonas Håkansson, chef för avdelning Dricksvatten på NSVA - Vi vill endast införa bevattningsförbud när det verkligen är nödvändigt. Så fort vi ser att det går, häver vi ett bevattningsförbud, säger Jonas Håkansson. Det är fortsatt bevattningsförbud i kommunerna Båstad och Perstorp.

Tillbaka till Driftinformation

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of nsva.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window