I trygga händer i Åstorp

Det surrar om verksamheten i vattenverket i Kvidinge. Hit kommer vatten från grustäkten under jord. Härifrån slussas vattnet vidare ut till kranarna i Åstorps kommun. Patrik Andersson är en av dem som ser till att Åstorpsborna tryggt kan hälla upp sitt viktigaste livsmedel.

I Åstorps kommun har man egenproducerat vatten. Två vattenverk - ett i Kvidinge och ett i Åstorp - förser invånarna med gott, hälsosamt och säkert dricksvatten varje dag, året runt.

Patrik Andersson jobbar som drifttekniker och tar emot på vattenverket i Kvidinge. Just den här dagen har han NSVA:s driftchef Ulf Lundell på besök i fikarummet.

Patrik ställer upp sin iPad på fikabordet. Där finns en app som visar alla stationer i kommunens vattensystem. Blir det problem någonstans får Patrik en indikation. Från rummet bredvid hör man att pumparna i vattenverket är i full gång.

Gott vatten

Vi pratar om vatten, och om skillnaderna på vattnet i Åstorp och i Kvidinge.

– Det är bra vatten på båda ställena. I Kvidinge, där vattentäkten finns i en jättestor grusås, är det lite hårdare eftersom det innehåller mer kalk. I Åstorp är det mer järn i vattnet.

– Vattenverken producerar ungefär lika mycket vatten, men i Kvidinge finns en överkapacitet och överskottet går till Åstorp. Vattnen blandas ute på nätet och därmed blir det ingen större skillnad på vattnet i slutändan.

Vi pratar om vad som är gott vatten.

– Man hör ofta sommarstugeägare med egna brunnar säga att de har gott vatten. Men gott vatten behöver inte vara lika med bra vatten. Det finns mer organiskt material i ett vatten som inte är kommunalt. Det kan finnas mangan och sådant. Tänk på det när du badar i en insjö. Det kan vara som att hoppa ner i ett svart hål, eller hur? Det beror på att det finns en massa organiskt material i det vattnet.

– Kommunala vatten är ofta väldigt rena med låga färgtal, det vill säga att det är väldigt klart.  

Varje vattensystem är unikt

Patrik Andersson har jobbat med vatten sedan 2003. Han började som anläggare i Åstorps kommun, och sedan gav det ena det andra. Hans resa är knappast unik. Många drifttekniker har fått sin titel steg för steg.

– Varje vattensystem är unikt. Det ser olika ut från kommun till kommun. Tog du mig till Norrköping så skulle jag förstå det övergripande, men jag skulle behöva jobba där dagligen för att behärska skötseln på djupet. Vi är många som lärt oss bit för bit, dag för dag. Och det slutar egentligen aldrig.

– Min uppgift är att se till så att allt funkar. Jag övervakar, jag fixar det som går sönder, jag bygger om saker så att de inte ska gå sönder senare.

Patrik Andersson och Ulf Lundell öppnar dörren som leder in till den ökade ljudnivån. De visar vattenverkets senaste nytillskott och förbättring, en UV-ljusanläggning som står färdig att packas upp och monteras.

– Vattnet ska passera under UV-ljus för desinfektionens skull. Virus och bakterier stryker med i den processen. Människan visste redan för längesedan att solljuset verkade desinficerande. Men man har nog inte vetat så länge att den optimala ljusfrekvensen är just 254 nanometer, säger Ulf Lundell.

Viktig kugge i samhället

Vattenverken i Åstorp och Kvidinge producerar tillsammans närmare 4 000 kubikmeter vatten per dygn. Varma sommardagar får du lägga på drygt 500 kubik. Då är det mycket vattenspridare och sådant igång. Patrik Andersson kan bara minnas ett enda tillfälle när vattenförsörjningen varit hotad.

– Det var en het sommar, torka, och så bröt en storbrand ut en kväll. Det gick åt enorma mängder vatten. Vi klarade precis att leverera vatten. Sen hade folk blivit utan, och ännu värre brandkåren. Branden rasade bland annat i närheten av en bensinmack.

Ulf Lundell förklarar:

– Livsmedelsverket har en mängd bestämmelser och rekommendationer som vi noga följer. Bland annat ska vi ha ett rimligt mått av överkapacitet för att klara oförusedda händelser som bränder. Men det skulle kunna bli problem med vattenförsörjningen om flera olyckor händer samtidigt.

Patrik Andersson säger att han visst tänker på att han är en del av ett viktigt samhällsbygge.

– Om inte annat blir man påmind om det när något händer. Men oftast går allt precis som det ska och då är det ingen som bryr sig. Vilket är tacksamt på sitt sätt.

Vi pratar vidare om vatten och hur det kan skilja sig beroende på var du bor, och var det kommer ifrån.

– Det är rätt vanligt att folk tar sitt eget kaffe med sig när de reser bort, för de vill inte ha något annat. Och så blir de besvikna när de inte riktigt känner igen smaken. Det beror på att vattnets sammansättning påverkar smaken på kaffet, avslutar Patrik.