Kranvattentävling

Under hösten 2015 genomförde Kranvattentävlingen för fjärde gången. Den arrangeras av branschorganisationen Svenskt Vatten och innebär att en kunnig jury smakar och bedömmer kranvatten från hela landet och utser "Sveriges godaste kranvatten"1997 vann Härryda kommun den åtrovärda titeln, 2010 Falu kommun, 2005 Lilla Edets kommun och 2015 Bromölla kommun.

– Vatten är en fantastisk naturresurs som vi alla har tillgång till direkt i kranen, det är gott, hälsosamt, lokalproducerat och nästan gratis. Vårt kranvatten är en riktig förmån, men ofta pratar vi mer om hög teknisk standard och tillgång snarare än smak och upplevelse - det vill vi ändra på med Kranvattentävlingen, säger Anna Linusson, VD på Svenskt Vatten.

2015 års upplaga av Kranvattentävlingen ägde rum på skolor runt om i landet. De skolor stod värd för tävlingen har alla ett aktivt miljöarbete (där vatten är en del) och lägger stor vikt på den mat och dryck som serveras. En elev från varje skola ingick i juryn som i övrigt bestod av erfarna sommelierer.

Finns Sveriges godaste kranvatten i Skåne?

NSVA tävlade i med vatten från Båstads kommun, Helsingborgs stad och Åstorps kommun i regionfinalen på Djupadalsskolan i Malmö hösten 2015. Tyvärr gick inte våra kommuner vidare till riksfinalen i Stockholm. Istället blev det Bromölla och Kristianstad som fick representera Skåne, och det gjorde de med bravur eftersom vattnet från Bromölla utsågs till Sveriges godaste kranvatten. Stort grattis!

I Båstads och Åstorps kommun har man grundvatten från egna vattenverk. Övriga kommuner inom NSVA har vatten från Sydvatten och sjön Bolmen i Småland, liksom ett stort antal andra kommuner i Skåne. I Helsingborg filtreras och magasineras vattnet från Sydvatten på Örbyfältet och pumpas upp som ett konstgjort grundvatten, vilket ger ett hårdare vatten och därmed en något annorlunda karaktär.

Vatten har olika karaktär överallt

– Jag tycker absolut att man kan tävla i kranvatten. Precis som man kan tävla i andra drycker. Vattnet har olika karaktär överallt. Vad som smakar bäst är förstås ingen absolut sanning, utan upp till den enskilde individen. Oftast tycker man bäst om det vatten man är van vid, alltså det vattnet man har hemma, fortsätter Lars Ödemark.

- Själv tycker jag att vattnet smakar bäst när det är lite hårdare och mineralrikt, avslutar Lars Ödemark.

Via länkarna nedan kan du läsa mer om kranvattnet i Båstad, Helsingborg och Åstorp, samt möta några av dem som jobbar med vårt dricksvatten.