Kokrekommendation

Om det finns misstanke om att kranvattnet innehåller mikroorganismer som kan göra dig sjuk, rekommenderar vi att du kokar vattnet innan det används. Kokning dödar mikroorganismer som bakterier, virus och parasiter.

Det är sällan en kokrekommendation måste utfärdas. När det händer meddelas det alltid via vår webbplats www.nsva.se/driftinfo samt vanligen i lokal media och Radio P4.

Vid kokrekommendation i mindre område skickar vi även sms till berörda kunder. Sms skickas till 1) De kunder som anmält att de vill ha sms-information från oss, 2) De mobilnummer som är registrerade på berörd fastighet.

Riktlinjer vid kokning

  • Koka upp vattnet i kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Det räcker att koka upp vattnet, det behöver inte koka en viss tid
  • Förvara vattnet i en väl rengjord kanna eller behållare i rumstemperatur eller kallare - gärna i kylskåp

Använd kokt vatten till

  • blanda saft eller andra drycker med vatten
  • brygga kaffe, eftersom kaffebryggaren inte värmer dricksvattnet tills det kokar
  • göra is
  • skölja frukt och grönsaker som inte kokas
  • borsta tänderna.

Okokt dricksvatten kan användas till

  • tillaga mat som ska kokas, till exempel potatis, ris och pasta
  • tvätta händer och ansikte
  • duscha (undvik att bada)
  • diska i diskmaskin på högsta temperatur, använd torkprogrammet
  • diska för hand, låt disken torka innan den används
  • tvätta kläder
  • städa och rengöra ytor
  • vattna blommor
  • spola toaletten

Undvik att svälja vatten vid duschning, var speciellt uppmärksam när det gäller små barn. Barn bör inte heller leka i vattenspridare, bassänger eller liknande under perioder med kokningsrekommendation.

Är du orolig för dina djur hänvisar vi till veterinär.

Mer information

Livsmedelsverkets rekommendationer vid kokning av dricksvatten

Jordbruksverkets rekommendationer om vatten till husdjur